NASLOVNA » BESPLATNI MATERIJALI

BESPLATNI MATERIJALI

Tabele za praćenje ciklusa (Paper charts)

Tabelu za praćenje ciklusa možeš da napraviš i sama kako bi je prilagodila sebi. Pretragom na internetu videćeš da žene koriste različite tabele, prilagođene različitim metodama, kao i da potom mnoge tabeli dodaju i nešto svoje, u zavisnosti od toga šta je njima najbitnije.

Međutim, ako tek počinješ da pratiš ciklus, najbolje je da zasad koristiš postojeće tabele. Na obuci za praćenje ciklusa metodom FEMM  koristimo zvanične tabele za tu metodu, koje sam premijerno prevela na srpski, a dostupne su na ćirilici i latinici.

Tabele za praćenje ciklusa metodom FEMM  preuzmi OVDE (ćirilica) i OVDE (latinica).

 

Linkovi za sajtove i knjige o praćenju plodnosti

 

Ovde se nalaze veze ka sajtovima i materijalima koje i sama često posećujem i koristim, i odakle povremeno prevodim i prenosim tekstove. Svima koji znaju engleski dovoljno da razumeju ovu tematiku preporučujem da prouče ove materijale.

  • O FEMM metodi na engleskom saznajte više na zvaničnoj stranici https://femmhealth.org/.
  • Knjiga Toni Vesler Taking Charge of Your Fertility (Preuzmi kontrolu nad svojim fertilitetom), koja je nedavno doživela jubilarno 20. izdanje, za hiljade žena bila je prvi kontakt s praćenjem plodnosti.
  • Sajt Natural Womanhood odličan je izvor informacija o praćenju plodnosti, sa zaista dosta tekstova o različitim temama.
  • Lara Brajden je jedno od čuvenih imena kad je reč o praćenju plodnosti. Ona je autor poznate knjige Priručnik za rešavanje problema u vezi s ciklusom: prirodno lečenje za bolje hormone i bolje cikluse (Period Repair Manual: Natural Treatment for Better Hormones and Better Periods). Njen vebsajt je www.larabriden.com/.
  • Melisa Bakan se već više od 15 godina bavi praćenjem plodnosti i licencirani je edukator za Krejtonovu metodu i NFP. Njen sajt je https://virtusfertilitycare.com
  • Sajt Fertility Friday  jedna je od najpoznatijih i najposećenijih stranica kad je reč o praćenju plodnosti. Osnivač sajta Lisa Hendrikson-Džek nedavno je objavila i sjajnu knjigu Peti vitalni znak (The Fifth Vital Sign), a prvo poglavlje knjige može se besplatno preuzeti na njenom sajtu.
  • Lisa već nekoliko godina vodi i odličan potkast na kom ima preko 300 epizoda u kojima je s poznatim lekarima i stručnjacima razgovarala o ženskom zdravlju, fertilitetu, ishrani, stresu, hormonskoj kontracepciji, pa čak i o muškom fertilitetu i sličnim temama.