Kako (i kada) s ćerkom razgovarati o ciklusu

Vaša devojčica je porasla – odjednom joj je potreban grudnjak, a u njenom ponašanju primećujete i ćudljivost, kao i formiranje ličnog stava. Sada očekujete da uskoro dobije i prvu menstruaciju.

Zaključili ste da je vreme da s njom obavite „onaj razgovor” – znate već, kada treba da joj objasnite šta je to ciklus, šta su plodnost i polnost, i kako će joj se telo menjati dok postepeno sazreva u ženu.

Nažalost, za mnoge roditelje ovaj razgovor se često pretvori u neprijatan monolog, ili do njega nikad i ne dođe jer niste sigurni odakle da počnete.

Kako da majka pokaže ćerki da su menstruacije nešto zdravo i normalno, da je u redu razgovarati o tome, i da joj pomogne da se ne oseća neprijatno kada bude imala pitanja u vezi s tim?

Predlažem da zauzmete sasvim drugačiji pristup.

Predlažem da ne čekate dok devojčica (ili dečak) uđe u pubertet i da ne svedete priču o tome na samo jedan razgovor. Vaš zadatak je da ćerku podučite svemu vezanom za menstrualni ciklus, i to treba da bude razgovor koji će vam sasvim prirodno doći i koji ćete voditi više puta tokom odrastanja, još od trenutka kada je ona mala devojčica. Ako ovu temu uvedete rano u vaše zajedničke razgovore, do trenutka kad ona bude ušla u pubertet, imaće osnovno znanje o tome šta može da očekuje, a takođe će se navići na to da se obraća mami kad god joj zatreba pomoć ili informacije.

Isto važi i za sinove. Treba da budemo otvoreni s njima i objasnimo im teme kao što je ženski ciklus dok su još mladi, kako to ne bi bilo nešto čudno i tajanstveno za njih kada malo odrastu.

Dva osnovna načina da ćerki govorite o ciklusu

Dva su osnovna metoda pomoću kojih možete podučiti ćerku onome što treba da zna o svom telu i istovremeno to pretvoriti u pozitivno iskustvo: prvo, dozvolite joj da bude radoznala, a drugo – vi joj budite dobar uzor.

Dozvolite joj da bude radoznala

Nemojte se ustručavati da pričate o ciklusu, pubertetu i telesnim funkcijama. Najbolje je da ovakvi razgovori majke i ćerke o zdravlju budu učestali i ponavljaju se s vremena na vreme, a najlakši način da se to desi jeste da dozvolite da vas u tome vodi prirodna radoznalost vašeg deteta.

Pustite je da postavlja pitanja i dajte joj dobre odgovore, prilagođene njenom uzrastu.

Baš juče me je ćerka pitala zašto devojčice nose grudnjake. Neke devojčice u njenom razredu su počele da ih nose, pa smo razgovarale o tome kako će i njene grudi uskoro početi da rastu i kako je početak ovih promena različit za svaku devojčicu.

Prošle godine, kada sam rodila petu bebu, ćerka je videla one velike uloške koje sam koristila neposredno nakon porođaja, pa sam joj objasnila da je mom telu potrebno da se oporavi i očisti od svega što je bilo u materici i što je bebi pomoglo da poraste, tako da je normalno da mama krvari nekoliko nedelja.

Budite joj dobar uzor

Neke devojčice se više stide da zapitkuju od drugih, tako da je ovaj drugi savet veoma važan: postarajte se da vas ćerka čuje kako o svom telu i ciklusu govorite pozitivno i afirmativno, i dozvolite joj da vidi na koje sve načine vodite računa o svom telu.

Ako očekujete da dete jede povrće, ono mora videti da i vi to radite. Isto tako, ako želite da ćerka zauzme pozitivan stav o svom telu, i vi o svom morate govoriti na isti način.

Međutim, problem se može javiti ako nikada pred ćerkom ne govorite o menstruaciji ili plodnosti jer se ta tema često smatra tabuom.

Moja mama nikad nije razgovarala sa mnom o menstruaciji, tako da joj se ni ja nikad nisam obratila s pitanjima o ciklusu. Nisam znala zašto sam malo prokrvarila s 13 godina, a onda se ništa nije dešavalo sve do 16. godine (bilo bi lepo da sam znala da su mnoge žene u mojoj porodici s majčine strane dobijale prvi ciklus tek sa 16 godina!).

No, ne mogu kriviti majku za to – sigurna sam da ni njena majka nije otvoreno razgovarala s njom o ciklusu, niti bakina majka s bakom pre toga…

Ali ja neću nastaviti s tom porodičnom tradicijom.

Tema ženskog ciklusa ne treba da bude tabu

Izazivam vas da razgovarate o svojoj menstruaciji, ciklusu i telu s ćerkom kako to ne bi bila tabu-tema u vašoj porodici. Ispričajte joj: koliko ste godina imali kada ste dobili prvu menstruaciju; kako ste se osećali; jeste li tokom života imali nekih problema s ciklusom?

Ako vi možete da razgovarate o onome što se dešava u vašem telu, onda će i ona to moći da uradi!

Zašto ne biste otvoreno razgovarali o tegobama ili problemima koje ste imali u vezi s ciklusom ili telom – na taj način ćete joj pokazati kako ste vi sve to podneli. Da li ste imali obilna krvarenja pa ste se obratili lekaru obučenom za metode praćenja plodnosti, uz čiju pomoć ste to rešili? Ispričajte joj to. Da li ste saznali kako da pomoću ishrane ublažite PMS simptome? Recite joj to! Moja ćerka ima osam godina i zna da izbegavam slatko da bih imala čistu kožu.

Ako želite da vaša ćerka ima bolje iskustvo od vas, otvoreno razgovarajte s njom o menstruaciji, telesnim funkcijama i o tome kako da vodi računa o sebi. Evo nekoliko ideja prema uzrastu.

Kako da započnete razgovor o menstruaciji

Ako vam je ćerka još mala (do sedme godine):

 • Ne trudite se previše da sakrijete menstruaciju. Sasvim je u redu da se i devojčicama i dečacima na jednostavan način objasni da mama nekoliko dana krvari, da vas to ne boli i da je to normalno za odrasle žene.
 • Iskreno joj odgovarajte. Kad vas vidi nagu i postavi pitanje, odgovorite joj otvoreno: „Da, imam dlačice ovde – to se zove intimni deo i njega uvek pokrivamo donjim vešom. Kad budeš porasla, i ti ćeš imati takve dlačice.”
 • Koristite ispravne nazive za delove tela: devojčica ima pišu kao devojčice, a njen bata imaju drugačiju (neko je zove kića, neko isto piša). Procenite u kom trenutku ćete uvesti stručne nazive (penis kod dečaka, a kod devojčica vulva – spoljašnje usmine – i vagina). Naravno, zajedno s ovim informacijama treba pomenuti i da su to naši intimni delovi tela, koje niko ne treba da dodiruje.
 • Ne ustručavajte se da ovaj isti pristup primenite i na dečačiće u vašem domu!

Ako je uzrasta 8–12 godina:

 • Počnite da joj pričate kako će joj se telo menjati u pubertetu. Kad joj se nešto novo desi s telom, npr. pojave se akne, znoj počne da joj se oseća ili bradavice napupe, iskoristite to kao priliku da je naučite kako da vodi računa o svom telu i objasnite joj da je to početak promena koje će se završiti tako što će ona postati žena.
 • Objasnite joj šta su menstruacije: koja je svrha menstruacije i šta može da očekuje – tj. kako bi to moglo da izgleda.
 • Napravite zajedno set za menstruaciju! Imaće više samopouzdanja ako zna da je unapred pripremila sve što joj je potrebno za prvu menstruaciju. Sve što joj je potrebno može spakovati u mali neseser i nositi ga u rancu, držati u školskom ormariću ili torbi za fizičko.

Ako je već počela da dobija menstruaciju:

 • Proslavite to – da, stvarno to uradite! Neka to bude posebna prilika da zajedno ručate ili uradite nešto što obe volite – odete kod frizera, na manikir ili nešto treće. Postarajte se da imate pozitivan stav i prema njenom ciklusu i prema svom.
 • Pomozite joj da nauči šta je normalno i zdravo. Ako ima PMS, bolne cikluse ili obilno krvarenje, potrebno je pronaći uzrok koji te neprijatne simptome izaziva.
 • Ohrabrite je da prati ciklus i osećanja. U kalendaru ili dnevniku može da beleži datum kada menstruacija počne, kao i koliko energije ima kog dana i kakvog je raspoloženja. Počeće da uviđa obrasce koji će joj pružiti uvide u njen ciklus i zdravlje, a takođe i pomoći joj da izgradi samopouzdanje.
 • Naučite je da prati ciklus. Praćenje ciklusa je mnogo više od pukog beleženja datuma svakog novog ciklusa – pomoći će joj da razume hormonske promene tokom ciklusa. Praćenjem ciklusa naučiće da ceni svoje telo, steći će samopouzdanje i neće strahovati od toga da će joj menstruacija početi iznenadno i bez upozorenja.

Već sam rekla sam da je najbolje da nemate jedan razgovor s njom već da plodnost i ciklus budu česte teme vaših razgovora – no, to ne mora da znači da ćete uvek osećati da sve ide baš kako treba. Ne brinite. Najvažnije je da naučite ćerku osnovnim stvarima koje treba da zna o svom telu – to se danas naziva telesna pismenost (body literacy) – i pomognete joj da stekne zdrave navike, kao i da navikne da s vama uvek može da razgovara o tim temama. Vi ste njen najbolji učitelj i zaista treba da budete i osoba kojoj će se svaki put bez oklevanja obratiti s pitanjima. Ako vi otvoreno razgovarate s njom o svom ciklusu, i ako joj pružite znanje pomoću kog će razumeti svoje telo, pomoći ćete joj da bude svesna svog ciklusa i plodnosti, da prihvati sebe i svoje telo i da razvije zdrav i pozitivan stav prema fertilitetu – jer to je zaista čudesan dar svojstven samo ženama.

 

Autor: Hana Koks

Prevod: Marija Stajić

Izvor: Teaching your daughter about periods: Why you don’t need to give her “the talk”

 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *