НАСЛОВНА » БЕСПЛАТНИ МАТЕРИЈАЛИ

БЕСПЛАТНИ МАТЕРИЈАЛИ

Табеле за праћење циклуса (Paper charts)

Табелу за праћење циклуса можеш да направиш и сама како би је прилагодила себи. Претрагом на интернету видећеш да жене користе различите табеле, прилагођене различитим методама, као и да потом многе табели додају и нешто своје, у зависности од тога шта је њима најбитније.

Међутим, ако тек почињеш да пратиш циклус, најбоље је да засад користиш постојеће табеле. На обуци за праћење циклуса методом FEMM  користимо званичне табеле за ту методу, које сам премијерно превела на српски, а доступне су на ћирилици и латиници.

Табеле за праћење циклуса методом FEMM  преузми ОВДЕ (ћирилица) и ОВДЕ (латиница).

 

Линкови за сајтове и књиге о праћењу плодности

 

Овде се налазе везе ка сајтовима и материјалима које и сама често посећујем и користим, и одакле повремено преводим и преносим текстове. Свима који знају енглески довољно да разумеју ову тематику препоручујем да проуче ове материјале.

  • О FEMM методи на енглеском сазнајте више на званичној страници https://femmhealth.org/.
  • Књига Тони Веслер Taking Charge of Your Fertility (Преузми контролу над својим фертилитетом), која је недавно доживела јубиларно 20. издање, за хиљаде жена била је први контакт с праћењем плодности.
  • Сајт Natural Womanhood одличан је извор информација о праћењу плодности, са заиста доста текстова о различитим темама.
  • Лара Брајден је једно од чувених имена кад је реч о праћењу плодности. Она је аутор познате књиге Приручник за решавање проблема у вези с циклусом: природно лечење за боље хормоне и боље циклусе (Period Repair Manual: Natural Treatment for Better Hormones and Better Periods). Њен вебсајт је www.larabriden.com/.
  • Мелиса Бакан се већ више од 15 година бави праћењем плодности и лиценцирани је едукатор за Крејтонову методу и NFP. Њен сајт је https://virtusfertilitycare.com
  • Сајт Fertility Friday  једна је од најпознатијих и најпосећенијих страница кад је реч о праћењу плодности. Оснивач сајта Лиса Хендриксон-Џек недавно је објавила и сјајну књигу Пети витални знак (The Fifth Vital Sign), а прво поглавље књиге може се бесплатно преузети на њеном сајту.
  • Лиса већ неколико година води и одличан поткаст на ком има преко 300 епизода у којима је с познатим лекарима и стручњацима разговарала о женском здрављу, фертилитету, исхрани, стресу, хормонској контрацепцији, па чак и о мушком фертилитету и сличним темама.