НАСЛОВНА » О МЕНИ

О МЕНИ

Пре неких петнаестак година, када смо муж и ја покушавали да добијемо бебу, први пут сам чула за базалну температуру, чак сам је и неко време мерила. Као и већина жена које су прошле кроз разне поступке за лечење стерилитета, с временом сам научила многе појединости о женском циклусу. Прва трудноћа нас је изненадила – догодила се без икаквог циљања и асистирања, сасвим природно. И баш кад помислиш да ће можда сада ићи лакше, живот те оповргне. Било је тешко ићи путем инфертилитета једанпут, али није баш лако ни други пут. Бескрајно истраживање ове личне ситуације довело ме је и до открића метода праћења плодности, које сам потом почела и да примењујем. И као што обично бива кад кренемо у потрагу за нечим, после многих тешкоћа увидимо да ништа у животу није случајно ни узалудно. Тако је и мене ово психички, емотивно и духовно исцрпљујуће путовање довело до тога да постанем први и засад једини лиценцирани едукатор за репродуктивно здравље жена и праћење плодности методом FEMM (Fertility Education and Medical Management) у Србији.

Међутим, увидела сам да праћење знакова плодности није ту само да би женама било лакше да затрудне или да одложе трудноћу на природан начин, без вештачких хормона. Много је важније свеукупно знање које кроз FEMM и сличне методе жене стичу о сопственом телу, и које им заиста много користи у свим стадијумима репродуктивног живота – од пубертета, преко затрудњивања, рађања и дојења, па до менопаузе.

Покренула сам овај сајт са жељом да девојкама и женама пренесем оно што свака жена треба да зна о женском здрављу. Ми имамо право да упознамо своје тело и да доносимо информисане одлуке о свом здрављу. Имамо право да не трујемо себе вештачким хормонима који спречавају зачеће, и да не пролазимо кроз бескрајне циклусе асистираних поступака (опет у себе убризгравајући хормоне) како бисмо постале мајке. Женама је потребан интегративни приступ општем и репродуктивном здрављу, у свакој фази репродуктивног живота, а методе праћења плодности, попут FEMM-а, управо то и пружају јер едукатори имају блиску сарадњу с гинеколозима, ендокринолозима и другим специјалистима.

По професији сам мастер професор енглеског језика и књижевности, с више од 15 година преводилачког рада на пољу књижевног и стручног превођења, писменог и усменог. Волим књиге, волим да преводим и волим језике – и управо сам захваљујући свом основном занимању била у стању да темељно научим и разумем материјале о праћењу плодности који су махом на енглеском језику, као и да положим све потребне тестове за лиценцирање с максималним бројем бодова.

Истражи сајт да сазнаш више о свом репродуктивном здрављу, и пошаљи утиске, питања и коментаре. Пријави се за едукацију, закажи предавање или подели своје искуство о (не)затрудњивању, хормонској контрацепцији, ПМС-у или праћењу циклуса. Посети блог да прочиташ текстове о разним темама везаним за репродуктивно здравље и пријави се да добијаш обавештења о новим чланцима.

И запамти: твој циклус – твоје здравље!

Са жељом да нам сваког циклуса табеле показују овулацију и здрав циклус,

Марија Стајић