Фертилитет и здравље

Праћењем знакова плодности током циклуса учимо да разумемо наше тело и да утврдимо какво нам је репродуктивно и опште здравље. Метод праћења плодности FEMM  (Fertility Education and Medical Management) заснива се на праћењу четири најважнија полна хормона: ФСХ, ЛХ, естроген и прогестерон.

Биомаркери су кључни знаци здравственог стања које нам тело даје (крвни притисак, пулс, температура…). Кад је реч о репродуктивном здрављу, два најважнија биомаркера су менструација и цервикална слуз. Пошто су сви телесни системи међусобно повезани, све промене у општем здравственом стању жене одразиће се и на њен циклус, што се најбоље види управо на ова два показатеља, тј. биомаркера.

Менструација је један од кључних знакова здравља код жена у репродуктивном периоду. Квалитет менструалног крварења указује на то да ли је жена у претходном циклусу имала довољан ниво хормона.

Цервикална слуз се мења током циклуса и одражава промене у женином хормонском статусу. Врста цервикалне слузи коју жена примети током дана указује на то који је хормон тог дана доминантан (нпр. естроген или прогестерон). Квалитет слузи и образац који жена примећује из циклуса у циклус говоре јој да ли њено тело лучи довољно хормона.

Током циклуса, под утицајем хормона долази до промена у материци и грлићу, које у табели циклуса означавамо на следећи начин:

 

Наш циклус је попут огледала у ком се одражава све што нам се дешава са хормонима.

Менструалне тегобе, као што су ПМС, нередовни циклуси, јаки менструални грчеви и обилна крварења представљају симптоме који указују на неки скривени проблем који утиче на здравље читавог нашег тела, а не само на менструални циклус. Многе од таквих тегоба могуће је уклонити или ублажити правилном исхраном, здравим начином живота, утврђивањем извора стреса и уклањањем (што више) стресора из нашег живота, регулисањем спавања и другим променама које сами можемо да спроведемо.

Наизглед, све жене имају сличне циклусе, али кад мало боље погледамо, проналазимо мноштво разлика од једне жене до друге, јер смо све ми истовремено и сличне, и различите. Свака жена има своју репродуктивну историју, другачију хормонску слику, другачија дешавања у животу од пубертета па до садашњег тренутка. Због тога је важно да пратимо циклус и на тај начин направимо својеврстан детаљан здравствени картон на основу ког можемо да утврдимо имамо ли неки проблем, шта у нашем животу неповољно утиче на нас, и шта треба да променимо да бисмо биле здравије – и срећније.

 

Табеле за праћење циклуса методом FEMM могу се преузети ОВДЕ.

Ако желиш да научиш више о свом телу и репродуктивном здрављу, пријави се за едукацију праћења плодности методом FEMM.

 

Један коментар

  1. Baš sam se obradovala kada sam videla da se i kod nas sada ljudi bave praćenjem znakova plodnosti. Konačno !
    Do sada sam videla da se samo u Hrvatskoj bave time, na celom Balkanu.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *