Надувеност пре менструације и друга питања о ПМС-у

Предменструални синдром (ПМС) већ дуго је прихваћен као неизбежна чињеница у животу многих жена. Свака жена у репродуктивном добу највероватније је барем једанпут доживела ону познату, непријатну комбинацију симптома који нам најављују долазак мензиса – од главобоље, до промене расположења, надувености и слично. Али да ли те дане морају да прате ови непријатни симптоми?

Преносим вам најчешћа питања о ПМС-у и сродном (и још озбиљнијем) стању које се назива предменструални дисфорички поремећај (Premenstrual Dysphoric Disorder, PMDD) са сјајног портала о женском здрављу и праћењу плодности Natural Womanhood.

Да ли стварно имам ПМС или сам све умислила?

Предменструални синдром (ПМС) заиста постоји и односи се на цикличне емотивне, бихевиоралне и физичке (телесне) симптоме које многе жене осете у другој половини менструалног циклуса, тј. у данима пре него што добију менструацију. Примери физичких симптома укључују надувеност, умор, акне и осетљиве груди, док емотивни и бихевиорални симптоми обухватају осећања туге, анксиозност, промене расположења и промене у апетиту. Процењује се да скоро 75% жена осећа неки облик ПМС-а, при чему јачина симптома варира од благих до толико јаких да нас ометају у обављању свакодневних активности.

Шта изазива ПМС? Да ли је мој ПМС нормалан?

Не постоји јединствено мишљење о томе шта тачно изазива ПМС. Неки ПМС симптоми највероватније су нормалан знак хормонских промена до којих природно долази током менструалног циклуса. Естроген је доминантан у првој половини циклуса, све док не дође до овулације. Након овулације, ниво естрогена опада, а расте ниво прогестерона док се тело припрема за могућност трудноће у случају да је дошло до оплодње. Због тога се неки благи ПМС симптоми, као што су осетљиве груди, промене расположења и надувеност пре менструације, могу сврстати у неколицину знакова који нам говоре да је све у реду с нашом плодношћу.

Неке девојке и жене су осетљивије на природне промене нивоа хормона од других те могу осетити јаче ПМС симптоме због којих пропуштају наставу или не могу да иду на посао. Неки истраживачи сматрају да су јачи ПМС симптоми последица хормонске неравнотеже (тачније, ниског прогестерона). Исхрана и начин живота такође могу допринети неким ПМС симптомима, укључујући и претерани унос шећера, недостатак сна и стрес.

Питања о најчешћим ПМС симптомима

  • Зашто сам надувена пре менструације?

Природне промене нивоа хормона током циклуса могу довести до задржавања течности у организму у данима пре менструације што такође може изазвати надувеност. Овај симптом се делимично може ублажити здравом исхраном и уношењем довољне количине воде, али је блага надувеност пре менструације по свему судећи неизбежна.

  • Може ли ПМС да изазове абдоминалне симптоме као што су мучнина, затвор и дијареја?

Могу. Иако се о овим симптомима разговара мање него о другим ПМС симптомима, веза између цревног тракта и хормона несумњиво је утврђена. Наш систем за варење има мноштво рецептора хормона, стога природне флуктуације у нивоу хормона током циклуса такође могу утицати на стање желуца и система за варење у различитим данима месечног циклуса (што такође може допринети осећању надувености у предменструалним данима). Поред тога, ако већ имате неки синдром, као што је синдром иритабилног колона, вероватно ћете осетити да се ти симптоми појачавају пре и/или током менструације.

  • Зашто имам главобољу у време менструације?

Као што се синдроми, попут синдрома иритабилног колона, погоршавају пре или током менструације, исто се може десити и с мигренама (уколико сте им склони). Ако приметите да пре крварења увек имате јаку главобољу или мигрену, запамтите да узрок може бити хормонска неравнотежа. У том случају, најбоље је да се обратите лекару и урадите неопходне хормонске анализе.

  • Зашто сам увек тако лошег расположења пре менструације?

Мало ћудљивости може бити нормално у данима пре менструације због природних хормонских промена јер естроген опада, а прогестерон расте. Стрес, недовољно кретања или вежбања, недостатак сна и нездрава исхрана могу погоршати лоше расположење у том периоду. Уколико у тим данима осећате снажне промене расположења, то може бити знак предменструалног дисфоричког поремећаја, или неког другог проблема везаног за ментално здравље.

  • Зашто сам тако уморна пре менструације?

Умор, поспаност и недостатак енергије у данима пре менструације убрајају се у најчешће ПМС симптоме по речима жена. Нормално је да осећамо благи умор у том делу циклуса јер су нам тада нивои естрогена нижи (исто тако, ниво енергије се повећава у време овулације када је естроген на максимуму), али превелики умор може бити знак хормонске неравнотеже.

  • Зашто су ми груди болне пре менструације?

Осетљивост у дојкама у данима пре менструације највероватније је последица природног нивоа прогестерона, који расте у последњој недељи циклуса. Под утицајем прогестерона отичу млечне жлезде, што може допринети осећању осетљивости или надутости у дојкама.

  • Зашто су моји ПМС симптоми тако јаки?

Уколико имате тако јаке емотивне, физичке или бихевиоралне ПМС симптоме да вас они потпуно исцрпе до тачке да нисте у стању да обављате свакодневне активности, могуће је да заправо имате предменструални дисфорички поремећај (PMDD). Процењује се да између 3% и 8% жена има PMDD – озбиљно стање које је много јаче од ПМС-а по томе како утиче на квалитет нашег живота.

  • Како да разликујем ПМС и знаке ране трудноће?

Понекад су ПМС симптоми и симптоми ране трудноће веома слични. Осетљиве дојке, промене расположења, умор… све то неке жене осећају и у ПМС-у и у првим данима након затрудњивања.

Ако желите да са сигурношћу научите да разликујете ПМС од знакова ране трудноће (а да то не подразумева тестове за трудноћу), најбоље је да научите да пратите циклус помоћу метода за праћење плодности. Жене којима је то прешло у навику и које редовно прате циклус, знају колико им обично траје лутеална фаза (део циклуса од овулације до менструације). Ако сте сексуално активне и приметите да вам се лутеална фаза неуобичајено одужила више него раније (нпр. ако обично траје 12 дана, а сад сте већ на 17. дану, без назнака да ће менструација доћи), или ако се лутеална фаза продужи на 18 и више дана, могуће је да сте трудни.

  • Шта да радим ако ми ПМС симптоми утичу на везу?

Ако осећате да ваша веза с момком или однос с мужем доста трпи због ПМС симптома, могуће је да имате предменструални дисфорички поремећај (PMDD). Ако почнете да пратите циклус (помоћу метода праћења плодности) заједно с мужем/дечком, то њему може помоћи да увиди шта се то дешава с вама у појединим фазама циклуса, што ће му помоћи да боље разуме (и предвиди) дане када ће се ваше понашање променити услед деловања хормона.

  • Постоји ли веза између ПМС-а и депресије или анксиозности?

Понекад се промене расположења услед ПМС-а или PMDD-а погрешно приписују депресији или анксиозности, које се и иначе појачавају у данима пре менструације. Ако вам симптоми анксиозности или депресије не престану у потпуности након што добијете менструацију, могуће је да заиста имате депресију или анксиозност. Праћење циклуса помоћи ће вам да боље утврдите када вам се ти симптоми јављају и када нестају, као и у каквој су вези с променама у месечном циклусу.

  • Постоје ли природна решења за ублажавање ПМС-а?

Уколико су ПМС симптоми последица начина живота, постоје ствари које већ данас можете да промените како бисте ублажили јачину ПМС симптома. Здрава исхрана (с ниским уносом шећера и кофеина), физичка активност, регулисање стреса и довољно сна умногоме вам могу помоћи да умањите ПМС симптоме. Суплементи и/или витамини који повољно делују на плодност такође помажу да се ти симптоми ублаже.

  • Могу ли контрацептивним средствима да решим ПМС?

Не, контрацептивна средства не могу да реше проблем ПМС-а. Премда неке жене могу осетити олакшање док узимају неко средство за спречавање зачећа, та средства не решавају ПМС. Уместо тога, хормонска контрацепција зауставља наш месечни циклус тако да жена нити овулира, нити има менструацију. А ако нема менструацију, неће имати ни ПМС симптоме. Нажалост, заустављање менструалног циклуса има своју цену, а контрацептивна средства могу заменити ПМС симптоме читавим мноштвом других непријатних дејстава.

 

Извор: “Why do I get pre-period bloat?” and other PMS questions, answered: A Natural Womanhood PMS FAQ

Превод: Марија Стајић

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *