Перименопауза је други пубертет и не траје заувек

Перименопауза или „други пубертет” обухвата период од две до десет година пре последње менструације. Разликује се од менопаузе (или постменопаузе), која је животна фаза која почиње годину дана након последње менструације. Одређени симптоми могу се јавити током перименопаузе, али су привремени и нећете их имати заувек.

Последња менструација може се јавити било када између 45. и 55. године живота, што значи да перименопауза може да почне већ крајем тридесетих година живота, мада најчешће почиње средином четрдесетих. То значи да ако сте рођени пре 1986. године, могуће је да сте већ у перименопаузи, а да сте истовремено и даље релативно млади. Зато је важно да запамтимо да перименопауза није везана само за старење већ је то период важне и неизбежне калибрације (подешавања) нашег хормонског и нервног система.

Време менопаузе генетски је одређено

Као што објашњавам у књизи Приручник за поправку хормона, менопауза постоји од освита човечанства и није последица чињенице да нам је животни век сада дужи. Штавише, према речима неких историчара, менопауза је заслужна за то што сада имамо дужи животни век.

Ми смо генетски програмиране да уђемо у менопаузу (потпуни престанак менструације) у слично време када се то десило и нашој мајци и крвним сродницама. Ако је то нешто раније (средином четрдесетих година живота), то значи да сте ви једноставно такви – а не да старите брже него друге жене. С друге стране, ако сте генетски програмиране да уђете у менопаузу касније (средином педесетих), то значи да се перименопауза код вас одвија напоредо са старењем, али није изазвана њиме.

Ако сте ушли у менопаузу пре 40. године живота, онда је у питању стање које се назива превремена менопауза или примарна оваријална инсуфицијенција, која такође нема везе са старењем.

Како дијагностиковати перименопаузу

Менопауза или постменопауза (укључујући и рану менопаузу) могу се дијагностиковати помоћу две узастопне провере нивоа ФСХ у размаку од најмање месец дана (резултат већи од 40 IU/L).

Периманопауза се не може утврдити анализом нивоа ФСХ нити неким другим лабораторијским испитивањем. Уместо тога, утврђује се на основу година старости и симптома. Према речима Џерилин Прајор, канадске професорке ендокринологије, средовечна жена с редовним циклусима највероватније је у перименопаузи уколико је приметила било које три од следећих девет промена:

  • обилно или продужено крварење ког раније није било
  • краће менструалне циклусе (<26 дана)
  • болне, отечене дојке и појаву нових квржица
  • буђење из сна током ноћи ког раније није било
  • јаче менструалне грчеве
  • предменструално ноћно знојење
  • нове или приметно јаче мигренске главобоље
  • нове или појачане промене расположења у ПМС-у
  • повећање килограма без промена у режиму вежбања или исхране.

Другим речима, ако имате више од 37 година и барем три од наведених симптома (за које не постоје друга објашњења), највероватније сте у перименопаузи.

Хормонске промене у перименопаузи

Током перименопаузе, прва хормонска промена јесте пад прогестерона због краће лутеалне фазе и учесталијих неовулаторних циклуса – иако и даље можете имати редовну менструацију. Губитак прогестерона може изазвати анксиозност, болне груди, лупање срца, ноћно знојење, честе мигрене и обилно менструално крварење.

Док прогестерон опада, естроген почиње да расте и до три пута више од нормалног. Све то може изазвати нервозу, бол у грудима и обилно крварење.

Висок ниво естрогена подстиче раст мастоциста и хистамина, што може допринети појави симптома као што су несаница, бол у грудима и обилно крварење.

Управо због тога што су симптоми перименопаузе углавном последица губитка прогестерона, за жене у овом раздобљу живота боље је да буду на терапији прогестерона, а не естрогена. Притом је важно запамтити да је у перименопаузи и даље могуће затруднети.

У мојој књизи Приручник за поправку хормона можете наћи савете о суплементима које треба узимати у периманопаузи. Моја омиљена комбинација су магнезијум, таурин и терапија биоидентичним хормонима, укључујући трансдермални естроген (Estradot) и природни рпогестерон (Prometrium или Utrogestan).

 

Аутор: Лара Брајден

Извор: Perimenopause Is Second Puberty and Is Temporary

Превод: Марија Стајић

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *