Да ли моја ћерка треба да прати циклус од самог почетка?

Ако знате колико је важно пратити циклус, а притом сте мама девојчице, вероватно се питате да ли и она треба да почне с праћењем циклуса, и ако треба – када је право време за то. Да ли свака девојчица од 13 година треба уредно да прати цервикалну слуз сваки пут кад оде у тоалет, или да мери температуру сваког јутра, или да користи ЛХ тестове за предвиђање овулације?

Мислим да не треба.

Превише информација одједном неким тинејџеркама може деловати застрашујуће. Уместо тога, треба почети од једноставних ствари како би се поставио темељ на ком ће она ширити знање о свом телу када за то буде спремна.

Након првог циклуса, многим тинејџеркама биће довољно да за почетак бележе почетак сваког новог циклуса и колико дана је трајало крварење. За то могу користити неку апликацију или бележити у календару у својој соби или у свом дневнику.

То је први корак који девојкама помаже да обрате пажњу на своје тело и на оно што се у њему дешава. На овај начин, оне ће почети да прате овај витални знак који је одраз општег здравственог стања (према Америчкој академији педијатара).

Основни показатељи који нам говоре да је највероватније све како треба јесу следећи: редовни циклуси уз варирање од 3–4 дана, грчеви који се могу ублажити ибупрофеном и не више од седам дана крварења.

Када она буде спремна и кад је то буде занимало (што може бити и одмах!), или када се за тим укаже потреба, почните да додајете још информација. Примера ради, можете јој рећи да почне да обраћа пажњу на цервикалну слуз и начин на који се она мења током циклуса.

Ако јој циклус увек траје дуже од 45 или мање од 21 дана, ако има јаке болове или веома обилно крварење (мада тинејџерке обично имају мало јаче крварење, које би требало да се ублажи после пар година) тако да је то омета да обавља свакодневне активности, или ако примети крварење на средини циклуса, или неке друге забрињавајуће знаке – то може да буде показатељ да је потребно пратити још неке симптоме. У том тренутку може јој користити да научи да прати биомаркере као што је цервикална слуз, како би могла да препозна знаке овулације. На тај начин прикупиће додатне информације о свом циклусу које могу помоћи и гинекологу у случају да јој је потребна терапија или нека интервенција.

Тинејџерке и ћудљивост

Праћењем циклуса – макар то било и само бележење почетка сваког циклуса – стећи ће увид и у разлоге због којих је понекад ћудљива и променљивог расположења. Ако су промене расположења честе, нагле и јаке, и утичу на њен свакодневни живот, биће јој лакше ако се упозна с биомаркерима јер ће тако стећи основно знање о фазама циклуса и о томе како се оне одражавају на наше расположење.

Не заборавите, за просечну девојку узраста 12–14 година ПРВИ корак јесте бележење почетка циклуса и колико дана траје крварење. Када јој то пређе у навику, пожелеће да научи још о свом телу када за то буде спремна.

 

Превела и прилагодила: Марија Стајић

Извор: Feminine Genius NFP

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *