Да ли знате да постоје 4 врсте PCOS-а?

Синдром полицистичних јајника (polycystic ovary syndrome – PCOS) један је од најчешћих ендокриних поремећаја и јавља се код 5–10% жена у репродуктивном добу. То је и један од главних узрока неплодности – због хроничне неовулације. Сваки синдром је заправо скуп симптома, те се тако и PCOS не манифестује исто код свакога. Жене којима је успостављена ова дијагноза не морају имати и исте симптоме, мада имају веома сличан образац циклуса.

Најчешћи начин за успостављање дијагнозе PCOS-а јесте примена Ротердамског критеријума, који налаже да је потребно присуство ДВА од следећа ТРИ симптома:

1) неовулаторни или нередовни циклуси

2) хиперандрогенизам (висок ниво андрогена – мушких хорнома)

3) полицистични јајници.

 

Применом Ротердамског критеријума, PCOS се може поделити на четири фенотипа:

А) класичан PCOS са полицистичним јајницима (хронична ановулација, повишени андрогени и полицистични јајници) – око 60% жена са PCOS-ом;

Б) класичан PCOS без полицистичних јајника (хронична ановулација, повишени андрогени и нормални јајници) – око 16% жена;

Ц) некласичан овулаторни PCOS (редовни циклуси, повишени андрогени и полицистични јајници) – око 18% жена;

Д) некласичан благи или нормоандрогени PCOS (хронична ановулација, нормални андрогени и полицистични јајници) – око 5,4% жена.

 

У зависности од симптома које примећује, свака жена може да одреди свој фенотип.

Поред повишених андрогена (тестостерон, андростенедион, ДХЕА), жене са овим синдромом могу  имати и повишен ниво ЛХ, као и повишен однос ЛХ:ФСХ. Поред хормонских, PCOS се везује и за метаболичке проблеме, као што су дислипидемија (поремећена концентрација липопротеина у крви), инсулинска резистенција, гојазност у пределу стомака, дијабетес типа 2, хипертензија, повишене лабораторијске вредности које указују на инфламацију, као и повећан ризик од кардиоваскуларних обољења.

Кад је реч о тинејџеркама и девојкама, потребно је нагласити да ултразвучни налаз није поуздан начин за дијагностиковање полицистичних јајника. Чак 70% девојака има полицистичне јајнике на ултразвуку. Нормалне пубертетске промене (нередовни циклуси, акне, полицистични изглед јајника на ултразвуку) поклапају се са критеријумима за дијагностиковање PCOS-а код одраслих жена те је код сумње на PCOS код девојака неопходно урадити додатне лабораторијске анализе.

Стручњаци за репродуктивно здравље сусрећу се у пракси с још неколико врста PCOS-а: нпр. PCOS изазван употребом хормонске пилуле, инфламаторни PCOS и адренални андрогени PCOS. О томе ћу ускоро писати у засебном тексту.

 

Марија Стајић

 

Литература:

1) Phenotype and Metabolic Disorders in Polycystic Ovary Syndrome

2) Symptom patterns and phenotypic subgrouping of women with polycystic ovary syndrome: association between endocrine characteristics and metabolic aberrations

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *