Фертилитет је чудесан дар који треба чувати и неговати

Чини ми се да у данашњем свету почињемо да ценимо фертилитет тек када схватимо да он код нас „не ради” како треба онда када пожелимо да затруднимо. Многе жене осетиле су то на својој кожи. У једном чланку за портал Natural Womanhood, Џенет Флад каже следеће: 

„Способност да створимо друго људско биће – да у свом телу носимо, хранимо и чувамо једну малу особу – заиста је чудесан дар. Нисам схватала колико је то невероватно све док ми се нису десиле две ствари. Прво, муж и ја 17 месеци нисмо могли да затруднимо. Када сам схватила да постоји могућност да немам децу, одједном сам и те како почела да ценим способност жене да на свет донесе дете. Друго, кад сам коначно затруднела, било ми је тешко да појмим да у мени расте неко друго биће. Пре трудноће ми никад није било јасно зашто у серијама, кад се жена породи, она или отац узвикну: ’Па то је беба!’, као да нису знали шта ће жена да роди. Сад све разумем. Просто је неописиво и чудесно кад видиш да је из тебе изашла беба.”

Мери Роуз Сомариба, уредница портала Natural Womanhood, написала је да се и сама слично осећала када није могла да затрудни с трећим дететом. С медицинске стране, све је деловало у реду, каже она. Тек након што је затруднела, једина разлика коју је могла да примети јесте ниво стреса пре и после зачећа. Знамо сви да је паровима који желе бебу несумњиво најтеже да се изборе са стресом.

Судећи по томе колико данас „вреди” индустрија за потпомогнуту оплодњу, јасно је да постоји огромна „потражња” за фертилитетом јер све више парова има проблем са зачећем. Можда би ово данашње, технолошки напредно друштво требало да поради на томе да се тај дар сачува. Нажалост, многе жене увиде да имају проблем с фертилитетом тек када пожеле да затрудне – што се данас дешава у све познијим годинама, па је тиме проблем још тежи за решавање.

Управо због тога је веома важно научити жене како да прате циклус, а самим тим и свој фертилитет. Да бисмо схватили колико је фертилитет важан, морамо прво нешто научити о њему. Тек тада ћемо моћи да ценимо фертилитет и опходимо се према њему као према чудесном дару – што он заиста и јесте.

 

Фертилитет је дар који треба ценити и неговати

у сваком животном добу.

 

Када жена прати свој менструални циклус помоћу једног од мноштва савремених метода за праћење плодности, она учи да препозна који дани током циклуса су плодни, а који нису. Осим тога, праћење циклуса нам помаже да откријемо проблеме који могу да поремете фертилитет, и то већ у пубертету, тј. откако девојка почне да има циклусе. Проблеми који се рано открију, лакше се лече и решавају – нажалост, у Србији још увек нема лекара обучених за рад с медицинским протоколима метода као што су FEMM и NaproTechnology, али надам се да ће се и то у скоријој будућности променити. 

Још један начин да сачувамо фертилитет подразумева избегавање токсичних материја које ремете репродуктивни систем. Нажалост, жене масовно уносе те супстанце у организам, често и годинама. Реч је о средствима хормонске контрацепције за које нам говоре да их без икаквих последица можемо користити и неколико година, па чак и током читавог репродуктивног доба.

Хормонска средства за спречавање зачећа („анти-беби” пилуле, хормонске спирале, хормонски фластери, итд.) ремете природне процесе у репродуктивном систему, и одговорни су за нутритивни и хормонски дефицит у нашем телу због ког неке жене касније имају потешкоћа са затрудњивањем када пожеле да добију дете. Поред тога, жене које су пре коришћења хормонске контрацепције имале проблема с хормонском неравнотежом, инфертилитетом, или нередовним циклусима, неће решити те проблеме јер хормонска контрацептивна средства само прикривају симптоме тих стања, и не решавају њихов узрок.

Свака жена треба да научи да прати свој циклус помоћу метода за праћење плодности како не би дошла у ситуацију да једног дана има проблем с неплодношћу због тога што недовољно познаје своје тело и здравље, и што током живота није добијала истините информације о полном здрављу те самим тим није могла да доноси информисане одлуке о свом телу и здрављу.

Да би данашње друштво и култура почели да вреднују фертилитет, потребно је да ширимо знање о савременим методама за праћење плодности, заснованим на научним сазнањима. За разлику од фармацеутске индустрије, која остварује огроман профит на средствима хормонске контрацепције, праћење плодности захтева минимална улагања, а пружа нам знање које нам користи читавог живота – од пубертета до менопаузе. Притом, методе праћења плодности помажу нам да негујемо и сачувамо фертилитет, свесни да је то непроцењив благослов.

Фертилитет је заиста драгоцен али и крхак дар, који треба чувати. Премда нам није дат заувек већ на ограничено време, он са собом доноси наду у нови живот који је много трајнији и пружа нам неописиву радост.

 

Извор: How I Came to View Fertility As a Delicate Gift 

Превела и прилагодила: Марија Стајић

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *