Ја на пилули: депресивна, тужна, емотивно исцрпљена

Веома сам се обрадовала када сам добила прво писмо од жене која је пожелела да своје искуство подели с другима. Да не буде забуне, разлог за радост није садржај писма (он је заправо тужан), већ храброст ове читатељке да изнесе своје искуство у жељи да помогне другима и охрабри их да истрају у потрази за бољим и здравијим опцијама које чувају нашу плодност, али и целокупно здравље – укључујући и психичко.

 

* * *

 

Моје искуство с контрацептивним пилулама је веома трауматично. Наиме, кад сам у својим двадесетим годинама рекла докторки да и даље имам веома неуредне менструалне циклусе (што подразумева изостанак менструалног крварења по неколико месеци, које је затим праћено обилним крварењем које би трајало и по 20 дана), она је била одлучна да је крајње време да решимо тај проблем, преписавши ми контрацептивне пилуле Jeanine, које је извадила из ормарића своје ординације, уверавајући ме да никакве додатне анализе нису потребне и да ће ми пилуле довести циклус у ред.

Већ у првом месецу коришћења пилула, осетила сам страховите промене расположења и крварење које се појављивало између циклуса, али кад сам то поменула докторки, она је само одговорила да је све то нормално у првим месецима и да не придајем томе пажњу. Након три месеца, крварење између циклуса се није појављивало, али су промене у расположењу биле све драстичније. Наиме, имала бих неколико напада плача свакодневно, истовремено знајући да немам ниједан реалан разлог за тугу, јер је све било у реду како на пословном, тако и на емотивном плану.

Након шест месеци од узимања прве пилуле, била сам у потпуности депресивна, туга је била преовлађујуће осећање током дана, емотивно сам била у потпуности исцрпљена.

На све то, напипала сам у грудима неку квржицу величине кликера. Одмах сутрадан отишла сам докторки, али она је била на одмору, и тад сам схватила да ми она чак није ни дала никаква упутства како да се понашам ако пожелим да престанем да узимам пилуле. У упутству сам прочитала да нагло престајање може да доведе до разних нуспојава, тако да сам наставила да узимам пилуле док се докторка није вратила са одмора. Кад сам јој рекла да сам напипала нешто у дојкама и да желим да престанем с пилулама, само је одсечно одговорила да престанем да их пијем и да нисам морала због тога ни да долазим.

У том тренутку сам доживела потпуни шок, осећала сам се тако малом и неважном у читавој овој причи. Схватила сам да је она добила узорке контрацептивних таблета које је давала својим пацијенткињама као што се деци дају бомбонице, без озбиљне анализе хормонског статуса, игноришући у потпуности чак и очигледне контраиндикације које оне производе.

 

Милица Ч.

 

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *