Како (и када) с ћерком разговарати о циклусу

Ваша девојчица је порасла – одједном јој је потребан грудњак, а у њеном понашању примећујете и ћудљивост, као и формирање личног става. Сада очекујете да ускоро добије и прву менструацију.

Закључили сте да је време да с њом обавите „онај разговор” – знате већ, када треба да јој објасните шта је то циклус, шта су плодност и полност, и како ће јој се тело мењати док постепено сазрева у жену.

Нажалост, за многе родитеље овај разговор се често претвори у непријатан монолог, или до њега никад и не дође јер нисте сигурни одакле да почнете.

Како да мајка покаже ћерки да су менструације нешто здраво и нормално, да је у реду разговарати о томе, и да јој помогне да се не осећа непријатно када буде имала питања у вези с тим?

Предлажем да заузмете сасвим другачији приступ.

Предлажем да не чекате док девојчица (или дечак) уђе у пубертет и да не сведете причу о томе на само један разговор. Ваш задатак је да ћерку подучите свему везаном за менструални циклус, и то треба да буде разговор који ће вам сасвим природно доћи и који ћете водити више пута током одрастања, још од тренутка када је она мала девојчица. Ако ову тему уведете рано у ваше заједничке разговоре, до тренутка кад она буде ушла у пубертет, имаће основно знање о томе шта може да очекује, а такође ће се навићи на то да се обраћа мами кад год јој затреба помоћ или информације.

Исто важи и за синове. Треба да будемо отворени с њима и објаснимо им теме као што је женски циклус док су још млади, како то не би било нешто чудно и тајанствено за њих када мало одрасту.

Два основна начина да ћерки говорите о циклусу

Два су основна метода помоћу којих можете подучити ћерку ономе што треба да зна о свом телу и истовремено то претворити у позитивно искуство: прво, дозволите јој да буде радознала, а друго – ви јој будите добар узор.

Дозволите јој да буде радознала

Немојте се устручавати да причате о циклусу, пубертету и телесним функцијама. Најбоље је да овакви разговори мајке и ћерке о здрављу буду учестали и понављају се с времена на време, а најлакши начин да се то деси јесте да дозволите да вас у томе води природна радозналост вашег детета.

Пустите је да поставља питања и дајте јој добре одговоре, прилагођене њеном узрасту.

Баш јуче ме је ћерка питала зашто девојчице носе грудњаке. Неке девојчице у њеном разреду су почеле да их носе, па смо разговарале о томе како ће и њене груди ускоро почети да расту и како је почетак ових промена различит за сваку девојчицу.

Прошле године, када сам родила пету бебу, ћерка је видела оне велике улошке које сам користила непосредно након порођаја, па сам јој објаснила да је мом телу потребно да се опорави и очисти од свега што је било у материци и што је беби помогло да порасте, тако да је нормално да мама крвари неколико недеља.

Будите јој добар узор

Неке девојчице се више стиде да запиткују од других, тако да је овај други савет веома важан: постарајте се да вас ћерка чује како о свом телу и циклусу говорите позитивно и афирмативно, и дозволите јој да види на које све начине водите рачуна о свом телу.

Ако очекујете да дете једе поврће, оно мора видети да и ви то радите. Исто тако, ако желите да ћерка заузме позитиван став о свом телу, и ви о свом морате говорити на исти начин.

Међутим, проблем се може јавити ако никада пред ћерком не говорите о менструацији или плодности јер се та тема често сматра табуом.

Моја мама никад није разговарала са мном о менструацији, тако да јој се ни ја никад нисам обратила с питањима о циклусу. Нисам знала зашто сам мало прокрварила с 13 година, а онда се ништа није дешавало све до 16. године (било би лепо да сам знала да су многе жене у мојој породици с мајчине стране добијале први циклус тек са 16 година!).

Но, не могу кривити мајку за то – сигурна сам да ни њена мајка није отворено разговарала с њом о циклусу, нити бакина мајка с баком пре тога…

Али ја нећу наставити с том породичном традицијом.

Тема женског циклуса не треба да буде табу

Изазивам вас да разговарате о својој менструацији, циклусу и телу с ћерком како то не би била табу-тема у вашој породици. Испричајте јој: колико сте година имали када сте добили прву менструацију; како сте се осећали; јесте ли током живота имали неких проблема с циклусом?

Ако ви можете да разговарате о ономе што се дешава у вашем телу, онда ће и она то моћи да уради!

Зашто не бисте отворено разговарали о тегобама или проблемима које сте имали у вези с циклусом или телом – на тај начин ћете јој показати како сте ви све то поднели. Да ли сте имали обилна крварења па сте се обратили лекару обученом за методе праћења плодности, уз чију помоћ сте то решили? Испричајте јој то. Да ли сте сазнали како да помоћу исхране ублажите ПМС симптоме? Реците јој то! Моја ћерка има осам година и зна да избегавам слатко да бих имала чисту кожу.

Ако желите да ваша ћерка има боље искуство од вас, отворено разговарајте с њом о менструацији, телесним функцијама и о томе како да води рачуна о себи. Ево неколико идеја према узрасту.

Како да започнете разговор о менструацији

Aко вам је ћерка још мала (до седме године):

 • Не трудите се превише да сакријете менструацију. Сасвим је у реду да се и девојчицама и дечацима на једноставан начин објасни да мама неколико дана крвари, да вас то не боли и да је то нормално за одрасле жене.
 • Искрено јој одговарајте. Кад вас види нагу и постави питање, одговорите јој отворено: „Да, имам длачице овде – то се зове интимни део и њега увек покривамо доњим вешом. Кад будеш порасла, и ти ћеш имати такве длачице.”
 • Користите исправне називе за делове тела: девојчица има пишу као девојчице, а њен бата имају другачију (неко је зове кића, неко исто пиша). Процените у ком тренутку ћете увести стручне називе (пенис код дечака, а код девојчица вулва – спољашње усмине – и вагина). Наравно, заједно с овим информацијама треба поменути и да су то наши интимни делови тела, које нико не треба да додирује.
 • Не устручавајте се да овај исти приступ примените и на дечачиће у вашем дому!

Aко је узраста 8–12 година:

 • Почните да јој причате како ће јој се тело мењати у пубертету. Кад јој се нешто ново деси с телом, нпр. појаве се акне, зној почне да јој се осећа или брадавице напупе, искористите то као прилику да је научите како да води рачуна о свом телу и објасните јој да је то почетак промена које ће се завршити тако што ће она постати жена.
 • Објасните јој шта су менструације: која је сврха менструације и шта може да очекује – тј. како би то могло да изгледа.
 • Направите заједно сет за менструацију! Имаће више самопоуздања ако зна да је унапред припремила све што јој је потребно за прву менструацију. Све што јој је потребно може спаковати у мали несесер и носити га у ранцу, држати у школском ормарићу или торби за физичко.

Aко је већ почела да добија менструацију:

 • Прославите то – да, стварно то урадите! Нека то буде посебна прилика да заједно ручате или урадите нешто што обе волите – одете код фризера, на маникир или нешто треће. Постарајте се да имате позитиван став и према њеном циклусу и према свом.
 • Помозите јој да научи шта је нормално и здраво. Ако има ПМС, болне циклусе или обилно крварење, потребно је пронаћи узрок који те непријатне симптоме изазива.
 • Охрабрите је да прати циклус и осећања. У календару или дневнику може да бележи датум када менструација почне, као и колико енергије има ког дана и каквог је расположења. Почеће да увиђа обрасце који ће јој пружити увиде у њен циклус и здравље, а такође и помоћи јој да изгради самопоуздање.
 • Научите је да прати циклус. Праћење циклуса је много више од пуког бележења датума сваког новог циклуса – помоћи ће јој да разуме хормонске промене током циклуса. Праћењем циклуса научиће да цени своје тело, стећи ће самопоуздање и неће страховати од тога да ће јој менструација почети изненадно и без упозорења.

Већ сам рекла сам да је најбоље да немате један разговор с њом већ да плодност и циклус буду честе теме ваших разговора – но, то не мора да значи да ћете увек осећати да све иде баш како треба. Не брините. Најважније је да научите ћерку основним стварима које треба да зна о свом телу – то се данас назива телесна писменост (body literacy) – и помогнете јој да стекне здраве навике, као и да навикне да с вама увек може да разговара о тим темама. Ви сте њен најбољи учитељ и заиста треба да будете и особа којој ће се сваки пут без оклевања обратити с питањима. Ако ви отворено разговарате с њом о свом циклусу, и ако јој пружите знање помоћу ког ће разумети своје тело, помоћи ћете јој да буде свесна свог циклуса и плодности, да прихвати себе и своје тело и да развије здрав и позитиван став према фертилитету – јер то је заиста чудесан дар својствен само женама.

 

Аутор: Хана Кокс

Превод: Марија Стајић

Извор: Teaching your daughter about periods: Why you don’t need to give her “the talk”

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *