Како треба да изгледа табела циклуса

Откако сам покренула сајт Profemme, добила сам доста похвала и речи подршке (хвала свима на томе), али и питања и недоумица. Један број жена прочитао је текстове на сајту и увиђа да је праћење плодности нешто што је добро за њих и што би можда требало да раде, али и даље нема тачну представу о томе шта то значи „пратити плодност” и како треба да изгледа наша табела месечног циклуса која нам, као што стално понављам, толико тога говори о нашем здрављу.

Мислим да је најбоље да конкретним примерима илуструјем како табела месечног циклуса треба да изгледа. Већ сам помињала да постоји више метода за праћење плодности (МПП), па самим тим и начина на који се прати плодност у папирној табели или у апликацији. Овде ћу дати примере неколико метода и апликација.

Насловна фотографија: fertilitycharting.com.au

* * *

I) Почињемо од методе FEMM, не само зато што сам лиценцирани едукатор управу за ту методу, већ и зато што је заиста једноставна за учење и примену, а што је још важније, заснована је на научним сазнањима о женском телу, подразумева праћење два симптома (цервикална слуз и ниво ЛХ), и представља поуздану и проверену методу за праћење женског здравља и остваривања репродуктивних циљева (затрудњивање или одлагање трудноће).

Дакле, табела једног здравог месечног циклуса методом ФЕММ изгледа овако:

Црвена боја означава менструацију, сивом обележавамо неплодне дане пре овулације (6–10. дана) и после овулације (17–31. дана), док светлоплавом и тамноплавом бојом означавамо дане када примећујемо присуство плодне цервикалне слузи (11–16. дана).

Од тренутка када приметимо присуство било какве плодне слузи, што је у овом примеру 11. дан циклуса, почиње нам овулаторни период, тј. такозвани плодни дани, који воде ка овулацији. Последњи дан плодне слузи (у овом примеру је то 16. дан) назива се дан врхунца плодности или Пик (енг: Peak Day) и представља најприближнију процену овулације.

За остваривање трудноће, најбоље је имати односе сваки други дан откако приметимо присуство плодне слузи, као и дан или два пре Пика.

Уколико тренутно не желимо да затруднимо, бројимо још три дана могуће плодности после Пика како бисмо биле сигурне да су се плодни дани завршили и да смо добро одредиле Пик. На едукацији за методу FEMM учимо детаљна правила о томе како нам познавање циклуса помаже да одложимо трудноћу. Не препоручује се праћење циклуса у сврху одлагања трудноће без претходне едукације с лиценцираним инструктором!

Обратите пажњу на илустрацију фоликула изнад табеле. Видећете да фазе раста, пуцања (овулације) и претварања фоликула у жуто тело одговарају одређеним фазама месечног циклуса. Оно што се под утицајем хормона дешава на нивоу фоликула, одражава се и на цервикалну слуз, што значи да ми то можемо да видимо ако обраћамо пажњу на промене слузи.

Овај исти циклус забележен руком на папирној табели изгледа овако:

Симболи испод обојених поља означавају количину крварења (H, M, L – обилно, средње, благо) или хормон који је доминантан тог дана (G за прогестерон, EL и ES за естроген), и који одређује врсту слузи коју ћемо приметити. Промене у цервикалној слузи под утицајем хормона објашњене су ОВДЕ.

У доњем реду убележен је још један циклус. На овом примеру видимо да нам табеле циклуса омогућавају једноставан преглед циклуса из месеца у месец, што нам помаже да лако уочимо промене и одступања од нашег обрасца. Управо су та одступања важња јер ту најбоље видимо како све што нам се дешава у животу (стрес, прехлада, путовање…) утиче на наш циклус и репродуктивно здравље.

Због тога се женски месечни циклус назива петим виталним (кључним) знаком здравља.

II) Апликација OvuView користи симпто-термалну методу праћења циклуса, што значи да се ослања и на симптоме (нпр. на цервикалну слуз), и на базалну температуру. Алгоритми у апликацији базирани су на правилима 17 метода, па апликација на основу њих одређује овулацију и скок базалне температуре, међутим, женама се саветује да се не ослањају искључиво на апликацију већ најпре на сопствена опажања цервикалне слузи и других симптома. У сваком случају, ова апликација је веома лака за коришћење и интуитивна (што би рекли, user-friendly), омогућава уношење података о свим најважнијим симптомима у циклусу, и веома лепо приказује графикон базалне температуре (БТ), што се може видети на овом примеру.

 

Јасно се уочавају нижи регистри БТ у првој половини циклуса, тј. пре овулације, и скок БТ у време овулације. Моја једина замерка овој апликацији односи се на начин приказивања слузи, који је боље решен у другим апликацијама (FEMM, ChartNeo).

Обратите пажњу и на опадање БТ пред крај циклуса (25. и 26. дана циклуса), на основу ког жена која прати циклус зна да није трудна и да јој се ближи менструација. То је један од многих примера како нам циклус указује на то шта се дешава с нашим телом – или шта нам се спрема наредних дана.

III) Апликација Киндара једна је од најпопуларнијих на западу. Као и OvuView, заснована је на симпто-термалној методи, што значи да се свакодневно прате најмање два знака плодности. Према америчком Центру за контролу болести, успешност симпто-термалне методе у одлагању трудноће износи 99,6%.[1]

Здрав, овулаторни циклус у апликацији Киндара изгледа овако:

Извор: https://kindara.zendesk.com/hc/en-us/articles/224932368-Custom-Data-Chart

1) У фоликуларној фази видимо ниске температуре, као и постепено појачавање лучења плодне цервикалне слузи.

2) Видимо да је БТ прешла у више регистре и остала тамо, што нам говори да се овулација одиграла.

3) Након овулације, жена уноси и друге симптоме, као што су болне, отечене груди и мрзовоља. Када пратимо циклус и бележимо симптоме, лако уочавамо када се они јављају и да ли су, као што је овде случај, везани само за одређену фазу циклуса.

Киндара користи различите нијансе ружичасте за означавање различитих врста слузи, а сивом бојом означени су сасвим суви дани, без присуства слузи.

На Киндарином сајту имате и добар пример циклуса жене са синдромом полицистичних јајника, па  можемо да видимо како се изглед табеле разликује у зависности од здравственог проблема који имамо:

Извор: https://kindara.zendesk.com/hc/en-us/articles/224932348-PCOS-Chart

1) БТ остаје ниска све до 39. дана циклуса, што нам говори да се овулација још није десила.

2) Жена је 19–21. дана циклуса приметила цервикалну слуз, али БТ остаје ниска, што јој говори да је то „лажни Пик”, тј. да је њено тело покушало да овулира, али није у томе успело.

3) Жена поново примећује плодну цервикалну слуз 38. и 39. дана циклуса.

4) Овог пута примећује и скок БТ, што јој говори да је коначно дошло до овулације. БТ остаје у вишим регистрима до краја циклуса.

[1] https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr6304a5.htm

IV) Крејтонова метода (Creighton FertilityCare Model) вероватно је најбоља, најтемељнија и најпоузданија метода праћења плодности. Заснива се на праћењу цервикалне слузи, и не подразумева праћење базалне температуре, али је зато најтемељнија метода када је реч о врстама слузи. Зеленом бојом означени су неплодни, а белом плодни дани када је могуће остварити трудноћу (отуд и слика бебе на белим пољима).

На овој слици видимо пример четири циклуса и четири различита проблема која можемо да уочимо захваљујући табели, тј. праћењу плодности.

 

1) Прва табела показује циклус жене која има проблем са инфертилитетом. Циклус са недовољно цервикалне слузи често се види код жена са дијагнозом инфертилитета или спонтаних побачаја.

2) Друга табела показује циклус с неодговарајућом лутеалном фазом (број дана после овулације), који често срећемо код жена које имају проблем с поновљеним спонтаним побачајима.

3) Трећа табела приказује циклус с три или више дана предменструалног смеђег крварења, што указује на низак ниво прогестерона.

4) Четврта табела указује не абнормално крварење, што може бити знак многих гинеколошких проблема, укључујући и канцер.

V) Однедавно је на тржишту доступна и апликација ChartNeo осмишљена као подршка протоколу Neo Fertility. Овај протокол комбинује Крејтонову и Билингсову методу, као и методу Сенсиплан. За разлику од апликација OvuView и Киндаре, које су бесплатне (с тим што се премијум верзија плаћа), апликација ChartNeo даје могућност пробне верзије у трајању од 45 дана, након чега је могуће купити апликацију за 9,99 долара.

Засад сам, поред FEMM-ове апликације, користила апликацију OvuView, а однедавно и ChartNeo. О утисцима о свакој апликацији понаособ писаћу у засебном тексту, засад ћу само рећи да ми се апликација ChartNeo изузетно допада и најтоплије је препоручујем.

Ево како изгледа циклус у овој апликацији:

Извор: https://www.starryliving.com/chart-neo-app-quick-start-guide/

Зеленом бојом означени су „суви” дани (неплодни), а плавом бојом дани када је уочено присуство плодне слузи. Дан врхунца слузи (Пик) означен је словом „Р”, након чега је одбројано 3 дана могуће плодности. Потом жена примећује суву слуз (тј. одсуство слузи), и до краја циклуса има неплодне дане.

Апликација ChartNeo примењује правила методе Сенсиплан за праћење базалне температуре, ослања се на Крејтонову и Џастис (Justisse) методу за праћење цервикалне слузи, а обухвата и један аспект Билингсове методе (вулварни осећај приликом ходања/кретања). Праћење БТ није обавезно, у апликацију је могуће уносити и разне предменструалне симптоме, а начин на који је приказана цервикална слуз веома је једноставан за тумачење.

* * *

Овим нипошто није исцрпљен списак метода и табела циклуса према тим методама, али мислим да сам дала довољно примера да свака жена може да стекне неки општи утисак о томе шта то значи кад неко прати циклус, како табела циклуса може да изгледа и како нам она указује на плодне/неплодне дане, на здрав циклус, или на неки проблем који можемо да уочимо управо захваљујући циклусу.

Аутор: Марија Стајић

 

 

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *