Методе праћења плодности – одакле почети и коју одабрати?

У једном од уводних чланака на сајту (Шта је праћење плодности) укратко сам описала шта се подразумева под праћењем плодности, тј. женског циклуса. Следећи корак на путу ка упознавању нашег тела и циклуса јесте сазнати које методе постоје и како одабрати ону која нама највише одговара. Ја сам лиценцирани едукатор за методу FEMM, међутим то не значи да све жене треба да примењују само ту методу, нити да ће она свима одговарати. Зато овде дајем преглед неколико најпознатијих метода за које се проверено зна да су поуздане и ефикасне.

Нажалост, информације о њима углавном су доступне на страним језицима, што може да представља препреку за оне који не владају добро енглеским, шпанским, немачким итд. Зато ми је изузетно драго што могу да применим своје стручно знање енглеског језика, као и преводилачке вештине које развијам скоро две деценије, и да што више материјала и информација о женском репродуктивном здрављу и праћењу плодности приближим женама на нашем подручју.

 

Напомена: Ове информације о различитим методама служе искључиво за едукацију о методама праћења плодности, и не представљају медицинске препоруке. Препоручујем да посетите званичне сајтове сваке методе како бисте стекле детаљнији увид у методу и одабрале ону који вам највише одговара.

Поновићу и још веома важну напомену: методе праћења плодности о којима овде говорим нису исто што и ритам метода (календарска метода) која се заснива на предвиђању плодних дана и на претпоставци да све жене имају циклус од 28 дана и овулацију 14. дана циклуса.

Поуздане, проверене методе праћења плодности не баве се предвиђањем већ показују женама како да у сваком тренутку током циклуса знају да ли су дани плодни или неплодни на основу својих знакова плодности, а не по томе који им је дан у циклусу.

FEMM је програм женског здравља који нас учи о вези између хормона и здравља, као и како да пратимо хормонске и друге виталне знаке репродуктивног здравља. Заснован је на праћењу једног симптома (цервикалне слузи) и једног хормона (ЛХ), па се назива и симптохормонском методом. Програм нуди и медицинске услуге и протоколе за лечење проблема у репродуктивном здрављу жена. На званичној страници можете пронаћи и информације о похађању едукације на енглеском, као и списак лиценцираних едукатора.

Billings Ovulation Method™ – Билингсова метода једна је од најстаријих метода праћења плодности – развио ју је др Џон Билингс још 1953. године. Заснива се на праћењу главног биомаркера – цервикалне слузи – а женама је на располагању индивидуална едукација било уживо, било телефоном/интернетом. Широм света постоји широка мрежа инструктора Билингсове методе, а нама најближи налазе се у Хрватској, Румунији и Италији.

Крејтонова метода (Creighton Method) једна је од најпознатијих и изузетно поузданих метода, заснована на научним сазнањима и разумевању природних фаза женског фертилитета и инфертилитета. Мрежа инструктора Крејтонове методе обухвата и медицинске стручњаке који раде као консултанти, а прошли су посебну обуку за утврђивање и лечење узрока неплодности и женских здравствених проблема применом приступа NaproTechnology. Подразумева праћење цервикалне слузи. Уколико желите да пронађете инструктора и пријавите се за бесплатан уводни час, кликните овде.

NaProTECHNOLOGY (Natural Procreative Technology) представља иновативни приступ науци о женском здрављу. С преко 30 година истраживања и практичног рада с пацијентима иза себе, ова технологија природне репродукције у средиште пажње ставља менструални циклус жене и њен фертилитет. Заснована је на Крејтоновој методи праћења слузи. НаПро технологија пружа и могућност медицинских и хируршких интервенција с циљем поновног успостављања репродуктивног здравља, а не само санирања тренутног проблема или стања.

Метода Маркет (Marquette Model) користи тестове за утврђивање овулације и мониторе фертилитета (уређаје за праћење плодности) којима се утврђује присуство полних хормона у урину. Едукација је доступна онлајн, а на располагању вам је и онлајн форум где можете постављати питања.

Couple to Couple League је организација која ради симптотермалну методу (прати се један симптом и базална температура), а има мало другачији концепт: један брачни пар, који је обучен за рад с том методом, подучава други брачни пар. На располагању су вам часови уживо (доступни у САД-у), затим онлајн едукација уживо (у реалном времену) и онлајн часови које похађате према темпу који сами одредите.

SymptoPro™ Fertility Education – У већини држава САД-а могу се наћи лиценцирани едукатори за методу SymptoPro™ (такође подразумева праћење симптома и базалне температуре). Едукацију је могуће похађати уживо или онлајн, према темпу који сами одаберете. Од лиценцираног инструктора добијате бесплатну трајну подршку до краја репродуктивног периода.

 

Овај списак није коначан, и ја ћу га с времена на време допуњавати информацијама о другим провереним методама. За више информација о наведеним методама, посетите њихове званичне сајтове.

 

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *