Разговор о хормонској контрацепцији – постоје ли боље опције за жене?

Недавно сам гостовала на Јутјуб каналу психолога Сање Станковић. Сања има дугогодишње искуство у раду с људима различитог узраста и пола, тако да веома добро зна која питања их највише муче. Једно од тих питања тиче се и полности, а с тим у вези је и питање хормонске контрацепције.

У првом делу разговора поменуле смо врсте хормонске контрацепције (пилула, спирала, фластер, инјекција…) и објасниле њихов начин употребе. Затим смо говориле о здравственим аспектима употребе вештачке контрацепције – нежељеним дејствима и ризицима које вештачки хормони изазивају. Говориле смо и о честим заблудама везаним за употребу ових средстава које, нажалост, чујемо и од лекара. Такође смо се дотакле и проблема везаних за употребу ове врсте контрацепције у хришћанском браку.

Први део разговора доступан је овде:

 

У другом делу говориле смо о начину на који хормонски контрацептиви спречавају трудноћу, као и да ли је за наше тело добро да се у потпуности заустави месечни циклус само зато да не бисмо затруднеле, или – у случају када се хормонска контрацепција користи за ублажавање тегоба везаних за месечни циклус – да ли вештачким хормонима само прикривамо симптоме, а заправо не решавамо узрок који је те тегобе и изазвао. Рекле смо и зашто је употреба вештачких хормона за контролу рађања спорна с духовне стране гледишта. На другом крају спектра су жене које желе да затрудне а не могу – с тим у вези, причале смо о томе да ли за жене које желе да затрудне постоје боља и здравија решења од вештачке оплодње, као што је нпр. ресторативна репродуктивна медицина.

Разговарале смо о методама праћења плодности, предностима и користи тих метода за све жене, без обзира на узраст и тренутну фазу у репродуктивном животу – зашто је праћење плодности важно за сваку жену, без обзира на то да ли она жели да затрудни или да одложи трудноћу, или нема партнера већ жели да има увид у своје здравствено стање. Дотакле смо се и „сложености“ метода за праћење плодности: да ли је то напорно или захтевно, да ли је потребно неко медицинско предзнање да би жена пратила свој циклус, колико брзо се стиче навика свакодневног праћења цервикалне слузи и слично.

Други део разговора доступан је овде:

 

Своје искуство о употреби хормонске контрацепције можеш поделити с нама у пољу за коментар испод овог текста или га послати путем формулара за контакт, с напоменом да ли желиш да се објави или не. Важно је да причамо о нашем здрављу и да пронађемо најбоља решења за сваку жену.

Марија Стајић

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *