Три заблуде о тинејџеркама и праћењу плодности

Да ли је могуће научити тинејџерке да прате свој месечни циклус? Као едукатор за програм Teen FEMM, научила сам да је то не само могуће него и много лакше него што људи мисле.

Ја предајем методе праћења плодности девојкама у пубертету. Понекад девојке покушавају да изађу на крај с хормонским променама у пубертету, а понекад једноставно уче о свом телу. Волим да предајем програм Teen FEMM јер ја нисам имала прилику да учим о томе кад сам била млада, а сад знам да би ми то и те како значило.

Као инструктор, примећујем да тинејџерке имају сасвим другачије потребе од парова који уче методе праћења плодности док се припремају за брак, па чак и од одраслих особа које желе да науче нешто о свом циклусу. За тинејџерке се не може рећи да се само налазе у прелазном добу кад је реч о хормонским променама – већ да оне имају и емотивне потребе које се сасвим разликују од потреба одраслих жена. Због тих емоција још је важније да девојке науче да прате циклус методом праћења плодности. Заиста сам почаствована што учествујем у том изузетном путовању младих девојака ка образовању и учењу о сопственом телу.

Тинејџере бије лоше глас кад се помене сексуално образовање. Ја сам открила да су они често веома жељни знања, иако им је понекад непријатно на часу. Постоје три заблуде с којима се стално сусрећем и сада ћу их све разјаснити, једну по једну.

#1 Тинејџерке не могу да прате циклус, за њих је то претешко

Слажем се да девојчици од 13 година може бити тешко да користи уређај за утврђивање нивоа хормона (као што је Clearblue) или да сваког дана мери базалну температуру, али постоје методе које тинејџерке веома лако могу да савладају. Увидела сам да је праћење цервикалне слузи сасвим изводљиво за тинејџерке – често нам је само цервикална слуз потребна да бисмо имали довољно информација и утврдили хормонски образац у читавом циклусу.

Најчешће се испостави да су тинејџерке већ саме приметиле цервикалну слуз. Уз помоћ апликација, праћење циклуса може да буде веома једноставно и разумљиво. Модел TeenFEMM користи одређене боје и веома је јасно дефинисан. Још ми се није десило да ми нека тинејџерка каже да не може да прати циклус јер јој је то превише тешко. Девојке увиђају да је заиста непроцењиво то што сад знају да седмица пре менструалног циклуса може да буде веома бурна. Осим тога, и родитељи воле што су у току са овим хормонским путовањем своје ћерке.

#2 Тинејџерке не желе да уче о овулацији, то им је превише чудно

Чудно? Можда понекад – али само у мешовитим одељењима. Кад год радим с две-три тинејџерке у групи или појединачно, испостави се да су оне понекад и зрелије од одраслих парова. Радознале су, узбуђене и отвореног ума. Оне имају материцу још од доба кад су и саме биле у материци. Желе да знају чему она служи и зашто стално осећају бурне промене расположења. То је кључни корак ка стварању позитивног односа према свом телу.

Приликом разговора с девојкама, често се деси да сам прва особа у њиховом животу која им говори о здрављу дојки. Понекад то буде први пут да чују да неко о дојкама говори у контексту који нема везе с њиховом величином и привлачношћу. Из искуства знам да кад се девојке нађу у пријатном окружењу и када осећају да их нико не осуђује или критикује, показују много више радозналости о репродуктивном здрављу, а не чуђење.

#3 Тинејџерке само желе хормонску контрацепцију

Тинејџерке обично желе контрацептивну пилулу ако су виделе рекламе, штампане брошуре и сублимиране поруке путем медија, па чак и у ординацији код лекара или у друштву вршњака. Сећам се да сам просто завидела другарици из седмог разреда кад год би извадила кутију с таблетама за контрацепцију. То ми је деловало као… Као да је она сад одрасла, а ја не. Тинејџерке често уопште не знају како „анти-беби” пилула делује већ им она само делује као некакав важан ритуал кроз који треба проћи на путу ка свету одраслих.

Кад питам тинејџерке о средствима дугорочне реверзибилне контрацепције, као што је нпр. спирала, њихова реакција је најчешће опрез и нелагода. („Ставља се тамо?!”) Увидела сам да кад тинејџерке схвате шта је заправо хормонска контрацепција, како делује и које су им друге опције на располагању, веће су шансе да ће се определити за методе праћења плодности будући да им оне омогућавају да поступају у складу са природним процесима у њиховом телу, а не против њих.

Ако се коришћење метода за праћење плодности стави у исти контекст (као увод у свет одраслих), девојке веома радо преузимају апликацију или набављају посебну свеску у којој могу да прате циклус на папиру. Притом, ако су виделе да друге жене у њиховом животу, које су им узори, користе те методе, и оне ће то доживљавати као нешто у шта једва чекају да се упусте. (Свака мама која прати плодност доживела је да јој се деца играју бојицама или налепницама за праћење циклуса.)*

*Из личног искуства могу да потврдим то што Каси каже: и моја ћерка воли да попуњава табеле „као мама” (доказ у прилогу), што је заправо одличан начин да се девојчице полако навикавају на разговоре о женском здрављу, али и полности (нпр. „Не смемо да седимо на хладном да не прехладимо стомак, јер су ту сви важни органи где касније расте беба”).

Чак је означила и Пик на табели (ДЦ14)!

Писаћу посебно о тој теми, а овде само укратко: став мајке према циклусу и рађању има огроман утицај на то како ће девојчица једног дана доживети прву менструацију: да ли ће се плашити, или имати одбојност ка томе, или ће развити здрав однос, што значи да поштује своје тело, уме да чува своје здравље и зна да процени шта је за њу добро, а шта не, као и да бити женско није „проклетство”, нити је менструација „казна” већ је то све нераздвојни део нашег женског бића, и наше чудесне способности доношења новог живота на свет.

Тинејџерке су под великим притиском да узимају хормонску контрацепцију, али ми знамо да то може имати дугорочне негативне последице по њихово здравље. Када девојке подучавао методама праћења плодности, ми не само да им дајемо неопходне информације већ им омогућавамо да дозволе да њихови хормони (а и менструални циклус) достигну зрелост на природан и неометан начин. Ако буду имале болне грчеве, обилна крварења (одливе) или нередовне циклусе, табеле у којима прате циклусе омогућиће лекару увид у процес сазревања њихових хормона.

И на крају, тинејџерке желе да сазнају још више о овулацији, здравим хормонима и менструалном циклусу – па чак и о цервикалној слузи, веровали или не! Оне су спремне да прате циклус у табели и у стању су да то раде. Изузетно је потребно да се девојке и младићи оснаже информацијама о свом здрављу. Драго ми је што сам део тога, а с нестрпљењем чекам да видим у какве ће одрасле особе ти тинејџери израсти.

 

Аутор: Каси Моријарти

Превод: Марија Стајић

Извор: 3 Myths About Teaching Teens About Fertility Awareness

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *