Зашто је важно да тинејџерке имају прави циклус – а не да буду „на пилули”

Овај текст првобитно сам превела и приредила још пре неколико година за један портал. Преносим га и овде јер је изузетно користан и информативан, са жељом да се што више тинејџерки информише о свом телу и одабере најздравије могућности за себе.

* * *

Прва менструација (менарха) веома је важан догађај у животу сваке девојчице. Она означава почетак репродуктивног доба, што значи да тело дотадашње девојчице сада почиње да лучи полне хормоне.

Лучење хормона је сложен процес. За то је неопходна редовна овулација, а код неких девојака потребно је неколико година да се успостави редовност циклуса. Управо због тога је погрешно да девојке узимају хормонску контрацепцију у првим годинама менструације.

Нажалост, то је време када све више девојака почиње да узима хормонске контрацептиве. Према новом истраживању [1], у протеклој деценији удвостручен је број девојака узраста 12–15 година које користе контрацептиве као што су хормонске пилуле, контрацептивне вакцине, имплантати или вагинални прстен. Те девојке излажу се ризику од многих нуспојава (нежељених последица) хормонске контрацепције, укључујући и следеће:

  • смањена густина костију [2]
  • измењена мождана структура [3]
  • повећан ризик за појаву депресије [4]
  • смањени либидо [5]

Нуспојаве су делом последица синтетичких хормона из контрацептива, а делом и последица недостатка природних хормона (естрогена и прогестерона) у телу девојке до ког долази управо због употребе вештачких хормона.

Овулација је неопходна да би се лучили хормони

Овулација не служи само за то да би жена затруднела. То је најважнији хормонски догађај у менструалном циклусу и истовремено једини начин да тело жене лучи естроген и прогестерон. Када хормонском контрацепцијом спречимо да дође до овулације, ми девојкама одузимамо хормоне који су им потребни за здрав метаболизам, здраве кости и кардиоваскуларни систем, стабилно психичко стање и расположење итд.

Када се путем хормонске контрацептивне пилуле уносе синтетички псеудохормони, тело девојке губи способност да сâмо лучи хормоне. Псеудохормони су слични правим, људским хормонима, али се по нечему и разликују.

На пример, левоноргестрел (врста прогестина) доводи до опадања косе, док природни прогестерон, који наше тело лучи, подстиче раст косе. Дроспиренон (такође врста прогестина) повећава ризик од тромбозе, док природни прогестерон побољшава кардиоваскуларно здравље. Етинил естрадиол, синтетички естроген и најчешћи састојак контрацептивних пилула, неповољно утиче на инсулинску сензитивност [6], док је естрадиол (природни хормон) побољшава. Ови вештачки хормони замењују природне хормоне које наше тело лучи, а притом немају повољан утицај на наше здравље као природни хормони.

Крварење „на пилули” није менструација

Хормонски контрацептиви често се преписују како би се „регулисао” менструални циклус, а у стварности се дешава нешто сасвим супротно: док је девојка или жена „на пилули”, крварење које јој се деси на сваких 28 дана заправо није права менструација.

Права менструација је последица неколико важних хормонских догађаја у нашем телу, укључујући и овулацију. За разлику од тога, крварење док је жена на пилули заправо је тзв. пробојно крварење које је последица дозирања хормона у пилули на начин на који је произвођач пилуле одредио.

Девојке које су тек почеле да добијају менструацију, у почетку често имају нередовне или обилне циклусе. Стога су лекари често у искушењу да им препишу (а мајке да на то пристану) хормонску контрацепцију како би се тај проблем „решио”. Међутим, он се тако никако не може решити већ само прикрити.

 

Нередовни и обилни циклуси нормални су у том узрасту. До њих долази зато што тело младе девојке још није успоставило редовну овулацију. Хормонска контрацепција спречава овулацију, а она је управо оно што је девојци у том тренутку потребно како би јој тело регулисало лучење хормона.

 

Хормонска контрацепција неће помоћи да се успостави редовна овулација, а самим тим ни редовни циклуси. Штавише, може се десити да се касније, по престанку употребе хормонских контрацептива, овулација још теже успостави.

Постоје боља решења за менструалне тегобе

Тинејџеркама су на располагању друге могућности да ублаже менструалне симптоме на начин који не укључује уношење вештачких хормона.

Обилна крварења – Након неколико година, обилна крварења код тинејџерки најчешће престају сама од себе. У међувремену, саветује се девојкама да из исхране избаце млеко и млечне производе као и да у исхрану укључе куркуму (има антиоксидативно, антиинфламаторно и антиканцерогено дејство). Повремена употреба ибупрофена такође може да помогне. О овој теми писала сам детаљније у чланку „Природно лечење веома обилних крварења”.

Нередовни циклуси – Ово је веома честа појава у првих неколико година након добијања прве менструације и најчешће не захтева лечење. Уколико се после неког времена редовност не успостави, потребно је обратити се лекару и проверити да ли постоји неки медицински узрок. Најбољи начин за успостављање редовних циклуса није хормонска пилула већ је потребно пронаћи физиолошки узрок који је до тога довео.

Примера ради, синдром полицистичких јајника (PCOS) веома је често хормонско стање које је неопходно лечити правилном исхраном и физичком активношћу како би се нормализовао ниво шећера у крви. Хормонска пилула није одговарајући „лек” за овај синдром јер га заправо и не лечи већ само прикрива његове симптоме. По престанку узимања пилуле, симптоми се враћају.

Акне – Да би се решили акни које се јављају у адолесценцији, потребно је избацити из исхране млеко и млечне производе, као и шећер (слаткише), и узимати цинк. Природни начини лечења акни делују много спорије од хормонске пилуле, али су дугорочно гледано неупоредиво бољи јер доводе до трајног излечења. За разлику од тога, синтетички естроген у хормонским пилулама само прикрива акне докле год девојка или жена користи пилуле. Чим престане да их узима, акне се по правилу враћају, често и у озбиљнијем облику него пре.

Адолесценција је буран и изазован период и за девојчице, и за дечаке. Неопходно је да девојчицама пружимо подршку у том добу тако што ћемо им помоћи да успоставе здрав овулаторни менструални циклус, јер је то једини начин да дугорочно очувају своје репродуктивно здравље, као и да сачувају здраве кости и крвне судове, и да израсту у психички здраве и стабилне личности.

 

Аутор текста је Лара Брајден, иначе аутор чувеног Приручника за решавање проблема у вези с циклусом: природно лечење за боље хормоне и боље циклусе (Period Repair Manual: Natural Treatment for Better Hormones and Better Periods).

Извор: Why young teens need real periods – not the Pill

Литература:

[1] Rashed AN et al. Trends and patterns of hormonal contraceptive prescribing for adolescents in primary care in the U.K. J Fam Plann Reprod Health Care. 2015 Jul;41(3):216-22. PMID: 25398724

[2] Sholes D et al. Oral contraceptive use and bone density in adolescent and young adult women. Contraception. 2010 Jan;81(1): 35-40. PMID 20004271.

[3] Petersen N. Oral contraceptive pill use is associated with localized decreases in cortical thickness. Hum Brain Mapp. 2015 Jul;36(7):2644-54. PMID: 25832993

[4] Kulkarni J. Depression as a side effect of the contraceptive pill. Expert Opin Drug Saf. 2007 Jul;6(4):371-4. PMID: 17688380

[5] Panzer C et al. Impact of oral contraceptives on sex hormone-binding globulin and androgen levels: a retrospective study in women with sexual dysfunction. J Sex Med. 2006 Jan; 3(1):104-13. PMID: 16409223

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *