Понекад ипак постоји објашњење за необјашњиву неплодност – други део

У првом делу објаснила сам све стадијуме туге кроз које сам прошла док сам се борила са тзв. необјашњивом неплодношћу. Ово је други део приче.

Лекари су нам рекли да је потребно да годину дана активно покушавамо да затруднимо пре него што можемо да потражимо медицинску помоћ због незатрудњивања, јер је таква уобичајена пракса. За тих годину дана, ми смо имали два спонтана побачаја, а да нисмо добили ниједан одговор на питања зашто нам се то дешава. Када је прошло тих годину дана, била сам узбуђена јер сам коначно могла да потражим помоћ!

Слепа дијагноза која је довела до лечења неплодности

Отишли смо код репродуктивног ендокринолога. Дао нам је да урадимо неке тестове, поставио ми нека питања и ја сам најзад добила дијагнозу – необјашњива неплодност! Другим речима, нису имали појма зашто не могу да одржим трудноћу. Почели смо с терапијама и доживели још једну годину неплодности и још један спонтани. Сада сам увелико била нестрпљива, фрустрирана и бесна.

Лечење неплодности је изузетно исцрпљујуће и физички и ментално. Чинило ми се да се возим на лудачком ролер-костеру: час сам високо горе, час скоро на дну. Било је стресно и болно, и захтевало је доста времена, а такође и заиста много новца. Након три године необјашњиве неплодности, дотакла сам дно. И тада се десило чудо: бебица се усадила и успела је да се задржи. Трудноћа је протекла уобичајено и ја сам родила здравог дечака.

После дугих разговора, муж и ја смо се договорили да пробамо да затруднимо још једном када је син имао око две године. Међутим, овог пута смо решили да не идемо на терапије за лечење неплодности. Уместо тога, почела сам да пратим цервикалну слуз и базалну температуру, а користила сам и ЛХ траке за предвиђање овулације како бих боље разумела свој циклус. Захваљујући праћењу плодности, и уз помоћ гинеколога, успели смо да утврдимо да ми је ниво прогестерона толико низак да је недовољан да одржи трудноћу. Ето, ипак постоји објашњење за нашу необјашњиву неплодност!

Добила сам рецепт за суплемент прогестерона. Пратила сам циклус и почела да узимам прогестерон одређеног дана након овулације. За седам кратких месеци поново сам била трудна. Прогестерон сам узимала од 5. дана после овулације и све до 12. недеље трудноће. После још једне уредне трудноће, добили смо дивну девојчицу.

Да ли се кајем због терапија за лечење неплодности? Нипошто. Како бих могла? Захваљујући њима сада имам дивног сина. Међутим, жао ми је што раније нисам сазнала за праћење плодности и овулације. Захвална сам за терапију због које сам добила сина, али касније сам научила да уопште нисам морала да идем тим путем. Моје тело је било способно да створи нови живот – само му је било потребно мало прогестеронске подршке!

Наш здравствени систем није добар

Ја сам одличан пример за још један разлог због ког наш здравствени систем није добар. Зашто смо, забога, морали да чекамо годину дана да бисмо дошли код лекара? Та година донела нам је нервирање, бес, разочарање и очај. Зашто ми нико никада није рекао за праћење плодности и показао ми како то да радим? Да сам раније научила како да пратим свој циклус, могла сам поштедети себе много бола, секирације и новца!

Три године сам се борила с неплодношћу, а потом сам гледала како добре пријатељице и чланови породице пролазе кроз исту патњу. Било је веома болно гледати како неко кога волиш пролази кроз болно искуство које си и сама осетила на својој кожи. Због тога сам решила да нешто урадим.

Нова технологија која помаже женама

Праћење цервикалне слузи и температуре јесу добре методе, али можда нису биле најбоље решење за мене и моје чудне циклусе. Будући да сам биолог по занимању, схватила сам да се најтачнији начин праћења овулације мора заснивати на мерењу нивоа хормона.

Ниво хормона можемо одредити у лабораторији, али зашто не би постојали тестови које би жене могле да раде код куће? Данас пратимо број корака које начинимо током дана, пратимо унос калорија и глукозе – зашто не бисмо пратиле и хормоне који учествују у овулацији? Знала сам да је технички могуће направити кућни тест за праћење свих хормонских промена током циклуса. Будући да се нико тиме није бавио, основала сам предузеће за уређаје за медицинску дијагностику и посветила се прављењу тестова за праћење нивоа хормона.

Наш први производ, који ми је веома драг и важан због моје личне борбе с прогестероном, јесу тест траке које мере метаболите прогестерона у урину (Ovulation Double Check® tests). Овај тест помаже да потврдимо да је заиста дошло до овулације, као и да утврдимо уколико постоји проблем ниског нивоа прогестерона. Најчешћи узрок неплодности јесте изостанак овулације. Недовољан ниво прогестерона такође је чест узрок необјашњиве неплодности и спонтаних побачаја. Зато се надамо да ће ови тестови, као и други на којима радимо, помоћи женама да прате овулацију и утврде могуће узроке неплодности.

Да живимо у савршеном свету, парови никада не би добили дијагнозу необјашњиве неплодности. Међутим, постоји више различитих могућих узрока неплодности, а добијање праве дијагнозе може бити веома скупо. Добра вест је што је наука у стању да промени ту парадигму. Осмишљавањем више кућних алата за праћење плодности, помажемо паровима да упознају свој циклус и сазнају за могуће проблеме, чиме се смањују трошкови лабораторијских претрага и одласци код лекара. Наша мисија јесте да на овај начин помогнемо паровима.

 

Аутор: Ејми Бекли

Превод: Марија Стајић

Извор: Unexplained infertility is not always unexplainable

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *