Прогестеронска инсуфицијенција: кад низак прогестерон доведе до великих проблема

У Сједињеним Америчким Држава (као и код нас у Србији – прим. М.С.) најчешће се сматра да је предменструални синдром (ПМС) сасвим нормална нус-појава код жена. Ако ПМС ствара баш велике проблеме, обично се преписује контрацептивна пилула или антидепресиви. Али, шта ако вам кажем да ПМС није дијагноза већ заправо симптом нечега што може бити веома озбиљно? Шта ако тај симптом – ако се не лечи – може да доведе до вишеструких спонтаних побачаја, постпорођајне депресије, па чак и канцера дојке или ендометријума?

Као лекарски помоћник из гинекологије и акушерства, могу вам рећи да је ПМС заправо знак ниског прогестерона, а низак прогестерон може имати бројне последице по наше тело и плодност. Добра вест је да се недостатак прогестерона може надоместити (у неким случајевима чак и сасвим природно)! Да бисмо схватили како низак прогестерон утиче на наше тело, прво треба да разумемо оваријални циклус.

Како добијамо прогестерон

Жене се рађају са свим јајним ћелијама које ће икада имати. Међутим, сваког циклуса само једна (а понекад две) јајна ћелија буде одабрана и обавијена фоликулом који лучи естроген. Како фоликул расте, лучи све више естрогена, све док ниво тог хормона не достигне максимум. Потом се лучи лутеинизирајући хомрон (ЛХ), који даје знак јајнику да је дошло време за овулацију, те јајна ћелија излази из јајника. Празан фоликул одмах се претвара у жуто тело (corpus luteum) и почиње да лучи прогестерон. Како жуто тело расте, тако расте и ниво произведеног прогестерона. Ако дође до трудноће, почиње лучење хуманог хорионског гонадотропина (hCG), хормона који лучи плацента након усадње, и који јавља јајнику да жуто тело треба да настави с лучењем прогестерона. Ако нема hCG-а, жуто тело атрофира, ресорбује се у нашем телу и читав процес креће изнова.

Како прогестерон утиче на наше тело

Пошто смо научиле одакле долази прогестерон, хајде да погледамо какав је његов утицај на наше тело. Прогестерон је природни антидепресив и средство за опуштање, а помаже нам и да искористимо масно ткиво за енергију. Прогестерон олакшава функцију штитне жлезде, регулише ниво шећера у крви, штити нас од канцера ендометријума (слузнице у материци), а такође може да нас заштити и од рака дојке. У трудноћи прогестерон одржава слузницу, обезбеђује хранљиве материје за фетус и спречава превремен контракције материце.

Шта се дешава када имамо низак прогестерон?

Недостатак прогестерона може довести до појаве ПМС-а, дисфункције штитне жлезде, инсулинске резистенције, нередовних циклуса, инфертилитета, спонтаног побачаја, превременог порођаја и постпорођајне депресије. ПМС се састоји од вишеструких негативних симптома који се могу јавити било када након овулације и могу се наставити и за време менструације. Недовољна количина прогестерона доводи до смањења ендорфина у мозгу. Ендорфини су једињења која ублажавају бол и стварају осећај среће, стога је одсуство ендорфина повезано са емоционалним симптомима, као што су иритабилност, епизоде плача, бес и депресија.

Физички симптоми ниског прогестерона могу бити осетљиве груди, надутост, повећање телесне масе, жеља за угљеним хидратима (укључујући и чоколаду), главобоља, малаксалост, несаница или грчеви у карлици. Ови симптоми се могу јавити већ на сам дан овулације и трајати и за све време крварења. Ако је прогестерон веома низак, или се поклопи и с прикривеном депресијом, ПМС се може претворити у предменструални дисфорични поремећај (Pre-Menstrual Dysphoric Disorder – PMDD). PMDD је озбиљна депресија која, у ретким случајевима, може довести и до злостављања деце, па чак и до убиства. У већини случајева, неопходно је преписати антидепресиве. Међутим, таква терапија је недовољна ако се истовремено не утврди и ниво прогестерона, а потом, по потреби, и надомести суплементацијом.

Како да знамо да ли имамо низак прогестерон?

Знаци ниског прогестерона могу се видети на женском менструалном циклусу. Један такав знак јесте браонкасто крварење у траговима (тзв. спотинг) на крају менструалног крварења (три или више дана браонкастог спотинга на крају менструације). У друге знаке спадају више од два дана браонкастог спотинга пре почетка менструације или лутеална фаза (друга половина циклуса, након овулације) која траје мање од 10 дана. Праћење циклуса неком методом праћења плодности (МПП) помаже нам да уочимо те знаке и приметимо обрасце, уз помоћ лиценцираног едукатора или инструктора.

Низак прогестерон и проблеми у трудноћи

Низак прогестерон је такође фактор ризика за компликације у трудноћи. Након зачећа, нови живот путује кроз јајовод и усађује се у слузницу материце за 6–9 дана. Ако је лутеална фаза краћа од 10 дана, ембрион неће моћи да се усади и биће избачен заједно с менструалном крви. Овакав рани спонтани побачај, који се деси пре него што жена уопште сазна да је трудна, често се назива „биохемијска трудноћа.” Спонтани побачај може се десити и касније у првом триместру ако жена има низак прогестерон и слаб рад секреторних жлезда у слузници, услед чега дође до изгладњивања фетуса пре него што се плацента довољно развије да може да преузму улогу храњења бебе. Ако се прогестерон не суплементира током читаве трудноће, може доћи до превременог порођаја, што значи да се беба рађа прерано. Након порођаја, низак прогестерон такође може бити разлог за појаву постопорођајне депресије.

Да ли контрацептивна средства могу да реше недостатак прогестерона?

Приликом специјализације, која је била део традиционалне медицинске обуке, говорили су ми да је контрацептивна пилула лек за нередовне циклусе и ПМС. Међутим, након што сам годинама гледала како таква терапија не даје резултате, открила сам холистички приступ женском здрављу захваљујући NaPro технологији (Natural Procreative Technology). Схватила сам да тај „лек” у виду контрацептивна пилуле заправо може да буде веома опасан.

Кад жена има низак прогестерон, код ње се јавља тзв. естрогенска доминација. Ако јој препишемо контрацептивну пилулу, која јој током читавог месеца даје константу дозу вештачког естрогена, тиме ћемо јој заправо још више повећати ниво естрогена. Осим тога, многе жене не подносе добро вештачки прогестин у контрацептивној пилули – синтетички хормон који опонаша прогестерон. Стога, оваква терапија може довести не само до нежељених симптома као што су повећање телесне масе, мучнина, главобоље, депресија и смањена полна жеља, већ може повећати и ризик од канцера дојке и ендометријума због изразито високе естрогенске доминације.

Како да лечимо низак прогестерон без контрацептивне пилуле?

Лечење ниског прогестерона није компликован процес, али постоји неколико важних детаља везаних за врсту терапије и време када је треба преписати. Прво, прогестерон који се користи за суплементацију мора бити биоидентичан (истоветан природном прогестерону). Ако лекар утврди да је жени неопходна суплементација прогестероном, може се десити да јој препише синтетички хормон прогестин (који није исто што и прогестерон). Лекари који су обучени за методе праћења плодности одабраће биоидентични облик прогестерона, који је заправо веома лако доступан и није скуп. Доступан је у облику пилуле. Када се даје као инјекција, апотеке га углавном припреме у уљаном раствору, а галенске апотеке могу га припремити и у тачно преписаним концентрацијама. Коришћење биоидентичног прогестерона обезбеђује ваљану природну замену за оно што нашем телу недостаје.

Друго, важан је и начин примене, тј. коришћења. Већина жена може да га узима орално, док се код неких на тај начин не постиже довољна апсорпција у телу, те жена и даље има низак прогестерон. Код других жена могу се јавити нежељена дејства као што је мучнина, малаксалост или главобоља. У том случају, решење је најчешће да се прогестерон примењује вагинално, и то пре спавања. Ако код жене постоји висок ризик од нежељених догађаја као што су спонтани побачај или постпорођајна депресија, или ако је ниво прогестерона пренизак, најчешће је потребно преписати инјекције.

Када треба узимати прогестерон

На крају, кад говоримо о терапији прогестероном, важно је рећи да она мора бити прилагођена свакој жени и примењена у одређеном делу циклуса. Терапија синтетичким прогестероном подразумева статичко дозирање током читавог месеца. Међутим, будући да се у природном циклусу прогестерон лучи само након овулације, суплементацију прогестероном треба применити у истом периоду. Да би жена знала у ком делу циклуса се налази, најбоље је да прати свој циклус помоћу неке од мноштва проверених и поузданих метода за праћење плодности.

Обично се биоидентични прогестерон преписује свако вече, од 3. до 12. дана након овулације, међутим лекар који се бави NaPro технологијом одредиће дозу за сваку жену, као и тачан период када треба да је узима, и  то на основу лабораторијских налаза и у зависности од облика у ком се узима. Такође, лекар ће током наредног циклуса поново проверити ниво прогестерона како би био сигуран да је преписана одговарајућа доза. Ако је жена трудна, њен NaPro лекар провераваће ниво природног прогестерона сваке друге недеље трудноће. Суплементација ће зависити од лабораторијских резултата и од тога у којој недељи трудноће се налази. Прогестерон треба суплементирати само до физиолошког нивоа тог хормона.

Други начини за решавање проблема ниског прогестерона

Постоје и друге могућности да се на природан начин повећа ниво прогестерона који јајници луче, укључујући и употребу биоидентичног hCG-а, као и лако доступних витаминских суплемената. Међутим, за дуготрајно здравље важно је открити прави узрок оваријалне дисфункције (недовољне функције, тј. рада јајника). Потребно је анализирати и друге хормоне (ЛХ, ФСХ и андрогене), затим исхрану, као и стање штитне и надбубрежне жлезде, система за варење, па чак и урадити генетске анализе. Сви наши телесни системи међусобно су повезани, те стога неправилан рад једног система може се умногоме одразити и на нашу плодност.

За све жене којима је циљ истинско исцељење, а не прикривање вештачким хормонима, важно је да одаберу лекара који је обучен за методе праћења плодности и упућен у протоколе NaProTechnology[1] за које је доказано да омогућавају вишегодишње побољшање фертилитета.

Ако патите од ПМС-а, или сте раније имали спонтане побачаје, примећујете превише дана браонкастог спотинга пре или после менструације, или имате прекратку лутеалну фазу, изузетно је важно да проверите ниво прогестерона. Научите како да пратите циклус методом праћења плодности уз лиценцираног едукатора и употребите ове информације да проширите знање и унапредите здравље.

 

Овај чланак је едукативан и није замена за лекарски савет, нити служи за преписивање терапије. Да бисте добили терапију, обратите се свом лекару.

 

Аутор: Алисон Јунг

Превод: Марија Стајић

Извор: Progesterone Deficiency: How Too Little Progesterone Can Mean Big Problems

 

[1] У Србији, нажалост, нема лекара обучених за овај начин лечења. Нама најближе клинике за NaPro технологију налазе се у Хрватској, Словенији и Мађарској. Више информација на линку http://fcce.eu/.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *