Само 13% жена има циклус од 28 дана

Свима нам се некако урезало у глави да месечни циклус треба да траје 28 дана, а да је овулација 14. дана циклуса. Да ли је баш тако?

Месечни циклус не траје исто код свих жена, нити све жене имају овулацију 14. дана циклуса. Према методи праћења плодности FEMM, сматра се да је месечни циклус нормалан или уредан уколико траје 24–36 дана (према неким методама и 23–38 дана). Важно је да нема превеликих одступања (да један циклус траје 23 дана, други 35…), а приликом анализирања циклуса морамо узети у обзир и друге знаке плодности које пратимо.

Како треба да изгледа „нормалан” циклус?

⁠Као и код дужине циклуса, нормалне вредности нису строго дефинисане. Пре бисмо рекли да постоји распон онога што се сматра нормалним и кад је реч најважнијим догађајима током циклуса (дужина месечног циклуса, дужина и обим крварења, дужина лутеалне фазе…), и кад је реч о симптомима које осећамо непосредно пре или за време крварења.

Погледаћемо неколико најчешћих и најважнијих симптома.

Грчеви: нормално је да их немаш, или да буду благи или умерени. Материца се састоји од мишићног ткива и контрахује се да би се слузница одлубила и избацила.

Крварење: нормално крварење траје 3–7 дана. Ако за време менструације не можеш да изађеш из куће због одлива – то није нормално.

Угрушци: у менструалној крви може бити угрушака, али не би требало да буду већи од 2,5 цм (пречник кованице од 20 дин).

Спотинг (крварење у траговима): сасвим је нормално да менструација почне или заврши се оваквим крварењем у траговима. Важно је да немамо три или више дана смеђег/браонкастог спотинга пре или после менструалног крварења.

Боја: менструална крв треба да буде црвене боје. Ако је црна, браон, наранџаста или розикаста, могуће је да постоји неки проблем. По један дан браон спотинга на почетку и на крају крварења последица је спорог отицања крви из материце, при чему крв на ваздуху оксидује и тамни, и није знак за узбуну. Два дана таквог спотинга може да указује на нешто, али и не мора (потребно је пратити из месеца у месец). Три и више дана говори нам да се нешто дешава и захтева даља испитивања и тестирање.⁠⠀

Премореност, умор: материца се спрема да избаци слузницу коју је скоро месец дана стварала – наравно да ћемо осетити пад енергије и умор. Међутим, ако тих дана не можеш да устанеш из кревета и обављаш уобичајене активности од умора – то није нормално! Обавезно треба пронаћи узрок такве малаксалости.⁠⠀

⁠⠀* * *

Пошаљи овај текст другарици с којом желиш да поделиш ове информације. Морамо знати шта је нормално у вези с нашим циклусом, а шта није, да бисмо на време потражиле помоћ и решиле проблем ако постоји. Свака жена треба да буде #ЗдраваЖена

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *