Три добра знака фертилитета која често сматрамо непожељним

Жене које примењују неки метод праћења плодности знају да наш циклус скоро никад није статичан: женски хормони стално расту и падају, и изазивају мноштво симптома, као што су грчеви, крварење усред циклуса и болне груди.

Све то може бити збуњујуће ако жена не зна зашто се то дешава, будући да многе девојке и жене и даље нису упознате с праћењем плодности и својим месечним циклусом. Срећом, захваљујући великом броју истраживања протеклих неколико деценија, данас знамо како ради женски репродуктивни систем, зашто се јављају симптоми попут горенаведених, и како нам методе праћења плодности могу помоћи да их ублажимо.

Већина жена зна да менструација обично траје 3–7 дана, и да се за то време из материце избацује слузница уколико није дошло до трудноће. Слузница се изграђује током претходног циклуса и припрема се да прихвати ембрион након оплодње.

Када не дође до трудноће, жена очекује да добије менструацију отприлике 28 дана (или до 35 дана) након претходне менструације – а с њом очекује и појаву оних досадних симптома. Уколико прати свој циклус помоћу неке методе праћења плодности, уз обученог, лиценцираног едукатора, научиће када може да очекује да се ти симптоми јаве, као и како може да их ублажи.

1. Бол у време овулације

Наш циклус је много више од самог крварења. Најважнији догађај у женском циклусу заправо је овулација, када се јајна ћелија отпушта из јајника и улази у јајовод. Често се мисли да се то дешава око 14. дана циклуса, међутим истраживања су показала да само 30% жена овулира између 10. и 17. дана циклуса. Време овулације утиче на дужину циклуса – ако се овулација деси касније, и цео циклус тог месеца трајаће дуже. Приликом ослобађања јајне ћелије из фоликула, долази пуцања зида јајника, што може мало да заболи. Осим тога, жена може осетити бол и због мишићних контракција у јајоводу, чија је улога да помогну јајној ћелији на путу ка материци. Тај бол може бити краткотрајно жигање или грчеви који трају неколико сати, па чак и два дана. Бол у време овулације, познат и као mittelschmerz  („бол у средини” на немачком), у принципу нам не омета свакодневне активности и обично није повод за бригу.

2. Периовулаторно крварење

Спотинг (благо крварење) за време овулације, названо „перивоулаторно крварење”, такође није разлог за забринутост. То је још једна нус-појава ослобађања јајне ћелије и пуцања зида јајника. Када пратимо циклус помоћу биомаркера, као што је цервикална слуз или базална температура, ми знамо када је до овулације дошло и можемо да потврдимо да је то благо крварење нормално.

3. Болне груди

Жене се често жале на болне или отечене груди последњих седам дана циклуса, тј. пред менструацију. Естроген, који достиже свој максимум на средини циклуса, доводи до ширења канала у дојкама, док прогестерон, чији ниво расте након овулације, доводи до отицања млечних жлезда, припремајући тако наше тело за трудноћу. Жене које имају овај симптом могу носити грудњак (мекани, спортски) чак и током ноћи ради боље потпоре, а саветује се и да недељу дана пре менструације ограниче унос кофеина, алкохола и масне, слане хране, као и да узимају витамин Е и магнезијум како би ублажиле ове симптоме.

Жене такође могу имати и честе промене расположења, надутост, и оштрије чуло мириса. Сви ти симптоми повезани су с наглим скоком хормона који покреће овулацију, и у потпуности су нормални. Када боље разумемо зашто се дешавају и шта значе, нећемо их више посматрати као тегобу од које унапред зазиремо већ као знак да се наш циклус одвија како треба.

Праћење циклуса не подразумева само да у календару убележимо први дан циклуса и чекамо да се крварење понови наредног месеца. Напротив, то је посебан начин на који пратимо знаке које нам тело даје – укључујући и бол у време овулације који понекад уме да буде досадан – како бисмо сазнале шта се дешава у њему. Ти симптоми нам дају слику нашег репродуктивног, али и општег здравља, и то почев још од пубертета.

Амерички колеџ акушера и гинеколога изјавио је следеће: „Утврђивање абнормалних менструалних образаца у адолесценцији може да помогне при раном откривању могућих здравствених проблема у одраслом животном добу.” Праћење циклуса не треба одлагати до доба када жена ступи у интимне односе, јер оно и пре тога има важну улогу у њеном репродуктивном здрављу.

Кад нешто није како треба, на пример, ако се испостави да је јак бол у ПМС-у последица синдрома полицистичних јајника, лекари који су упознати с методама праћења плодности могу да препоруче најбољи начин да се реши узрок који нам изазива те тегобе, а не да се симптоми само маскирају или да се спречи овулација, као што је случај када узимамо хормонску контрацепцију (нпр. пилулу). Интегративни, холистички приступ решавању оваквих проблема не носи са собом нежељене последице, као што то ради пилула: употреба пилуле нарочито у пубертету повезана је с повећаним ризиком за депресију. И, наравно, методе праћења плодности могу помоћи жени и да затрудни.

Међутим, када девојке почињу да прате циклус помоћу неке од више метода које су нам на располагању, важно је да запамте да постоји одређени распон онога што се сматра нормалним обрасцем крварења и симптома повезаних с менструацијом. Ти обрасци и симптоми разликују се од једне жене до друге. Што се пре упознамо с нашим обрасцем, то ћемо пре бити у стању да заједно с лекаром доносимо здраве одлуке о свом телу, и сада и у будућности, ослањајући се на податке које смо добили пратећи свој циклус.

 

Аутор: Линдзи Шлегел

Превод: Марија Стајић

Извор: 3 Healthy Signs of Fertility That Are Often Treated As Bad

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *