Како нам праћење плодности помаже да затруднимо

Најважније питање за сваку жену која покушава да затрудни јесте „Да ли имам овулацију, и када?” Уколико нема овулације, нема ни јајне ћелије, а самим тим не може доћи ни до зачећа. Сазревање фоликула најпрецизније се прати фоликулометријом – циљаним ултразвучним прегледима – што захтева одлазак код гинеколога барем два-три пута месечно. Међутим, жене које прате циклус могу саме да утврде да ли и када овулирају на основу цервикалне слузи и/или базалне температуре.

Када упознамо свој циклус и научимо да препознамо почетак плодних дана који кулминирају овулацијом, можемо да имамо однос оних дана када су шансе за зачеће највеће.

Мушкарац је плодан сваког дана, а жена само шест дана током циклуса. Неке жене имају плодне дане отприлике на средини циклуса, неке одмах након менструације, а неке тек око 20. дана циклуса. Жене које прате циклус знају када су им плодни дани, што им помаже да циљано имају односе како би повећале шансе за зачеће.

Вероватно сте чули да се парови обраћају лекару тек када до трудноће не дође после годину дана редовних односа. Парови који прате циклус не морају да чекају тако дуго: уз циљане односе плодним данима, до трудноће треба да дође највише за шест месеци. Ако се то не деси, тај пар се одмах упућује на консултације код лекара.

Не треба чекати да дођемо до оног тренутка у животу када мислимо да смо спремне за бебу да бисмо почеле да пратимо циклус, јер се може десити да тек тад уочимо неке проблеме, што значи да ће нам бити потребно време да те проблеме решимо да бисмо уопште могле затруднети, или – што је подједнако важно – да би наше тело било у стању да изнесе здраву трудноћу до краја.

Не заборавите – ми немамо менструални циклус и репродуктивни систем само зато да бисмо затруднеле већ су они важни и за наше опште здравље. Зато немојте чекати да се у вама јави жеља за бебом да бисте почеле да пратите циклус – почните што пре, јер је за сваку жену важно да има здрав циклус и редовну овулацију, без обзира на то да ли у овом тренутку жели да затрудни или не.

 

Више о томе зашто и како месечни циклус утиче на наше здравље прочитај у рубрици Фертилитет и здравље.

Табеле за праћење циклуса методом FEMM могу се преузети ОВДЕ.

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *