Како помоћи телу да се опорави после контрацептивне пилуле

Преносим одломак из књиге „Фертилитет, циклуси и исхрана” (Fertility, Cycles & Nutrition) ауторке Мерилин M. Шенон, који је доступан на сајту организације Couple to Couple League. Књига, нажалост, није доступна на српском, али одломак садржи корисне савете женама које престану да користе хормонску контрацепцију, као и опште смернице које ће им помоћи да начине прве кораке ка здравијем животу без вештачких хормона.

 

* * *

Честитам ти на одлуци да престанеш да користиш пилуле за контрацепцију, као и друге хормонске контрацептиве! Направила си огроман корак ка здравијем животу. По речима докторке Дијане Шварцбајн, ендокринолога и стручњака за дијабетес и болести метаболизма, докле год жена користи пилулу, не може остварити оптималну хормонску равнотежу због деловања вештачких хормона.[1]

С друге стране, када престанеш да користиш пилулу за контролу рађања, твом телу ће можда бити потребно неко време да се прилагоди природним хормонима које ће почети да лучи. Када жена престане да користи пилулу или друге вештачке хормоне, који се најчешће користе за контрацепцију, може се десити да има:

одложену овулацију

образац непрекидне и мање плодне слузи, као и

обилније менструално крварење.

Као инструктор за метод природног планирања породице (Natural Family Planning), радила сам са женама које су недавно престале да користе хормонску контрацепцију и прегледала мноштво табела у којима су пратиле циклус. Према мом искуству, отприлике половина жена добије прилично редовне циклусе одмах по престанку коришћења пилуле, док друга половина прође кроз један, два или три нередовна циклуса, током којих се њихово тело прилагођава. У највећем броју случајева, реч је о циклусима чији образац указује на веома мало слузи.

 

Исхрана и суплементи за боље циклусе након пилуле

Многе жене које престану да користе пилулу тај тренутак виде као прилику да побољшају своје опште здравствено стање. Можда си одмах почела да имаш редовне циклусе, а можда и не – у сваком случају, требало би да размислиш о томе како да побољшаш исхрану. За почетак, препоручује се да се у исхрану укључи што више свежих, непрерађених намирница, као и да се смањи унос трансмасних киселина, слаткиша и вештачких заслађивача. Покушај да примениш правило 80–20 (користити 80% свежих, здравих намирница и дозволити себи да 20% времена уживамо у нечем мање здравом – барем у почетку) док се не привикнеш на нов режим исхране. Не треба да циљамо ка савршеном јеловнику, већ да за почетак побољшамо постојећи!

Кад је реч о витаминима, минералима и есенцијалним масним киселинама, истраживања су показала да орални контрацептиви доводе до значајног смањења витамина Б12,[2] витамина E, као и нивоа бета-каротена у крви.[3] Такође доводе и до озбиљног смањења есенцијалних масних киселина, а нарочито еикозапентаеноинске киселине (омега-3).[4] Изазивају значајно повећање витамина A и Д, али ниво ових витамина опада чим се престане са употребом пилуле.[5] Употреба пилуле доведена је у везу и с повећаним нивоима „лошег” (LDL) холестерола и нижим нивоима „доброг” (HDL) холестерола.[6]

Докторка Елен Грант из Велике Британије, која се некада бавила истраживањима о хормонској пилули, али је сада сматра небезбедном, женама које се опорављају након коришћења пилуле препоручује да узимају:

– цинк

– магнезијум

– есенцијалне масне киселине

– витамин E

– витамине групе Б.[7]

Уље из јетре бакалара садржи есенцијалну масну киселину ЕПА, као и витамине A и Д, чији ниво знатно опада након престанка коришћења пилуле. Као извор есенцијалних масних киселина, може се користити и ланено уље. Шта год да одабереш – рибље или ланено уље – у сваком случају треба га узимати заједно с витамином E, као што је објашњено у поглављу 3. Добро је познато да рибље уље и витамин E имају позитивно дејство на састав холестерола у крви.

Сви мултивитамински/мултиминерални препарати које сам препоручила у поглављу 3 садрже цинк, магнезијум, витамине групе Б и витамин E, које препоручује докторка Грант. Препарати Professional Prenatal Formula, ProCycle и Potivite садрже скоро све од ових основних нутријената, а у случају препарата Optivite, потребно је укључити још фолне киселине, барем 400–800 mcg поред 200 mcg који се већ налазе у пуној дози у том препарату.

 

Други проблеми везани за употребу пилуле

Познато је да код неких жена пилула доводи до погоршања предменструалних симптома, као и да употреба пилуле изазива гљивичне инфекције. Ако си користила пилулу због обилних менструација или јаких менструалних грчева, у поглављу 6 пронаћи ћеш природна решења за ове тегобе. [Доступна и у новој брошури „Краће, мање обилне и безболне менструације” (Shorter, lighter, pain-free periods).] Ако си користила пилулу да би „регулисала” циклус, прочитај део о смањеној функцији штитне жлезде, недостатку телесне масе, гојазности, и друге релевантне делове у поглављима 7 и 8. Ако си користила пилулу да би решила проблем с акнама, занимаће те поглавље 8, које се бави синдромом полицистичних јајника (PCOS). Висок ниво „мушких” хормона, типичан за PCOS, главни је окидач за акне. Види и поглавље 16, „Питања и одговори: други део”, који говори о томе како се исхраном могу победити акне.

 

Мерилин М. Шенон била је стални демонстратор у лабораторији за биологију на Универзитету Индијана – Пердју, у Форт Вејну, где је више од 30 година предавала анатомију и физиологију људског тела. Њена књига „Фертилитет, циклуси и исхрана” (Fertility, Cycles & Nutrition) неизоставни је примерак у домовима многих брачних парова који прате плодност методом NFP. Објављена је 1990. године, а 2019. доживела је пето, допуњено издање.

 

Превела и приредила: Марија Стајић

Извор: Ditching the Pill and Other Hormonal Contraceptives

 

[1] Chavarro, J., Willett, W., and Skerrett, P. The Fertility Diet (New York: McGraw-Hill 2008, p. 183).

[2] Chavarro, J., Rich-Edwards, J., Sosner, B., et al. “Dietary fatty acid intake and the risk of ovulatory infertility” (Am. J. Clin. Nutr. 2007, 85:231-237).

[3] Chavarro, J. Лична преписка са М. Шенон (17. март 2008) „У огромној већини случајева, стање које утиче на овулацију јесте синдром полицистичних јајника, мада је било и других стања која смо сматрали прецизним потврдама о ’овулаторном инфертилитету’, као што је неовулација услед хиперпролактинемије, хипотироизма, хипопитуитаризма и превремене оваријалне инсуфицијенције.”

[4] Chavarro, J., Willett, W., and Skerrett, P. (2008, pp. 147, 184).

[5] Gittleman, A. Get the Sugar Out!, 2nd ed. (New York: Three Rivers Press, 2008, pp. 14-16).

[6] Chavarro, J., Rich-Edwards, J., Rosner, B., and Willett, W. “A prospective study of dairy foods intake and anovulatory infertility” (Human Reprod. 2007, 22:1340-1347).

[7] Dhingra, R., Sullivan, L., Jacques, P., et al. “Soft drink consumption and the risk of developing cardiometabolic risk factors and the metabolic syndrome in middle-aged adults in the community” (Circulation 2007, 116:480-488).

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *