Fertilitet i zdravlje

Praćenjem znakova plodnosti tokom ciklusa učimo da razumemo naše telo i da utvrdimo kakvo nam je reproduktivno i opšte zdravlje. Metod praćenja plodnosti FEMM  (Fertility Education and Medical Management) zasniva se na praćenju četiri najvažnija polna hormona: FSH, LH, estrogen i progesteron.

Biomarkeri su ključni znaci zdravstvenog stanja koje nam telo daje (krvni pritisak, puls, temperatura…). Kad je reč o reproduktivnom zdravlju, dva najvažnija biomarkera su menstruacija i cervikalna sluz. Pošto su svi telesni sistemi međusobno povezani, sve promene u opštem zdravstvenom stanju žene odraziće se i na njen ciklus, što se najbolje vidi upravo na ova dva pokazatelja, tj. biomarkera.

Menstruacija je jedan od ključnih znakova zdravlja kod žena u reproduktivnom periodu. Kvalitet menstrualnog krvarenja ukazuje na to da li je žena u prethodnom ciklusu imala dovoljan nivo hormona.

Cervikalna sluz se menja tokom ciklusa i odražava promene u ženinom hormonskom statusu. Vrsta cervikalne sluzi koju žena primeti tokom dana ukazuje na to koji je hormon tog dana dominantan (npr. estrogen ili progesteron). Kvalitet sluzi i obrazac koji žena primećuje iz ciklusa u ciklus govore joj da li njeno telo luči dovoljno hormona.

Tokom ciklusa, pod uticajem hormona dolazi do promena u materici i grliću, koje u tabeli ciklusa označavamo na sledeći način:

 

Naš ciklus je poput ogledala u kom se odražava sve što nam se dešava sa hormonima.

Menstrualne tegobe, kao što su PMS, neredovni ciklusi, jaki menstrualni grčevi i obilna krvarenja predstavljaju simptome koji ukazuju na neki skriveni problem koji utiče na zdravlje čitavog našeg tela, a ne samo na menstrualni ciklus. Mnoge od takvih tegoba moguće je ukloniti ili ublažiti pravilnom ishranom, zdravim načinom života, utvrđivanjem izvora stresa i uklanjanjem (što više) stresora iz našeg života, regulisanjem spavanja i drugim promenama koje sami možemo da sprovedemo.

Naizgled, sve žene imaju slične cikluse, ali kad malo bolje pogledamo, pronalazimo mnoštvo razlika od jedne žene do druge, jer smo sve mi istovremeno i slične, i različite. Svaka žena ima svoju reproduktivnu istoriju, drugačiju hormonsku sliku, drugačija dešavanja u životu od puberteta pa do sadašnjeg trenutka. Zbog toga je važno da pratimo ciklus i na taj način napravimo svojevrstan detaljan zdravstveni karton na osnovu kog možemo da utvrdimo imamo li neki problem, šta u našem životu nepovoljno utiče na nas, i šta treba da promenimo da bismo bile zdravije – i srećnije.

 

Tabele za praćenje ciklusa metodom FEMM mogu se preuzeti OVDE.

Ako želiš da naučiš više o svom telu i reproduktivnom zdravlju, prijavi se za edukaciju praćenja plodnosti metodom FEMM.

 

Jedan komentar

  1. Baš sam se obradovala kada sam videla da se i kod nas sada ljudi bave praćenjem znakova plodnosti. Konačno !
    Do sada sam videla da se samo u Hrvatskoj bave time, na celom Balkanu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *