FEMM нас учи да волимо и ценимо себе и своје тело

FEMM (Fertility Education and Medical Management) јесте метода праћења плодности која учи жене како да прате месечни циклус – и то од пубертета па све до менопаузе – помоћу свакодневних опажања цервикалне слузи. Наша цервикална слуз (која није исто што и вагинални секрет!) открива нам толико тога о ономе што се дешава у нашем телу.

Приметила си веома растегљиву и бистру слуз? Значи да си у плодним данима и да се овулација ближи. Читавог дана нема никакве слузи, а имаш сув осећај приликом брисања тоалет папиром? То значи да си у данима када је прогестерон доминантан, тј. да су наступили неплодни дани. Уз FEMM ћеш научити да препознаш врсте слузи, а самим тим и плодне и неплодне дане – као и све фазе месечног циклуса.

Цервикална слуз се лучи под утицајем хормона. Ако су нам хормони у реду и ако смо ми здраве, имаћемо и здрав месечни циклус. Ако нешто није како треба с хормонима и ако нисмо здраве, то ће се одразити и на наш циклус.⁠

Међутим, FEMM иде много даље од тога. Нико нам то никада није рекао, али важно је да знамо да нам наше тело сваког дана нешто поручује, а када научиш да пратиш свој циклус, научићеш и како да ослушкујеш своје тело.

Жене с којима радим најчешће се изненаде када сазнају ову једноставну истину: наша менструација је последица овулације. Дакле, ПРВО имамо овулацију, па тек ПОСЛЕ менструацију. Па ипак, када смо биле мале, говорили су нам да с првом менструацијом улазимо у свет жена. Међутим, ми смо у тај свет ступиле око две недеље пре тога, када се наша прва јајна ћелија ослободила из фоликула приликом овулације.

Овулација је најважнији догађај у нашем циклусу. Зашто онда почетак циклуса рачунамо од првог дана крварења? Зато што је то најочигледнији биомаркер који свака жена јасно примети.

Важно је да бележимо интензитет крварења током циклуса – нпр. да ли је оно обилно, средњег интензитета или благо. Потребно је да имамо најмање три дана крварења, при чему крварење барем једног дана треба да буде обилно или средњег интензитета. Ако код себе примећујеш само благо крварење (за које су довољни дневни улошци) и ако менструација прекратко траје, то може бити знак недовољне хормонске активности у претходном циклусу. Ако су хормони сувише ниски, имаћемо веома благо или оскудно крварење.⁠

Понекад чак и такав циклус може бити нормалан, међутим, ако поред тога примећујеш и друге симптоме као што су акне, натечене груди, јаки грчеви, одсуство растегљиве и обилне слузи итд., то може бити знак да се хормони не луче у довољној количини.

Постоји распон онога што је нормално за месечни циклус – колико дана треба да траје цео циклус, колико дана крварења треба да имамо, колико дана треба да траје лутеална фаза (друга фаза циклуса, након овулације) – а у оквиру тог распона, свака жена открива и шта је за њу нормално и здраво. Донекле, све смо сличне и често доживљавамо исте ствари током циклуса, али исто тако смо и различите и јединствене.

Када научимо да пратимо циклус, стичемо знање које свака жена треба да има, а притом упознајемо и своје тело, учимо да више ценимо и волимо себе, са свим манама и врлинама. Зато је FEMM нешто дивно и корисно за жене. Зато је то PROFEMME!

 

Марија Стајић

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *