Da li moja ćerka treba da prati ciklus od samog početka?

Ako znate koliko je važno pratiti ciklus, a pritom ste mama devojčice, verovatno se pitate da li i ona treba da počne s praćenjem ciklusa, i ako treba – kada je pravo vreme za to. Da li svaka devojčica od 13 godina treba uredno da prati cervikalnu sluz svaki put kad ode u toalet, ili da meri temperaturu svakog jutra, ili da koristi LH testove za predviđanje ovulacije?

Mislim da ne treba.

Previše informacija odjednom nekim tinejdžerkama može delovati zastrašujuće. Umesto toga, treba početi od jednostavnih stvari kako bi se postavio temelj na kom će ona širiti znanje o svom telu kada za to bude spremna.

Nakon prvog ciklusa, mnogim tinejdžerkama biće dovoljno da za početak beleže početak svakog novog ciklusa i koliko dana je trajalo krvarenje. Za to mogu koristiti neku aplikaciju ili beležiti u kalendaru u svojoj sobi ili u svom dnevniku.

To je prvi korak koji devojkama pomaže da obrate pažnju na svoje telo i na ono što se u njemu dešava. Na ovaj način, one će početi da prate ovaj vitalni znak koji je odraz opšteg zdravstvenog stanja (prema Američkoj akademiji pedijatara).

Osnovni pokazatelji koji nam govore da je najverovatnije sve kako treba jesu sledeći: redovni ciklusi uz variranje od 3–4 dana, grčevi koji se mogu ublažiti ibuprofenom i ne više od sedam dana krvarenja.

Kada ona bude spremna i kad je to bude zanimalo (što može biti i odmah!), ili kada se za tim ukaže potreba, počnite da dodajete još informacija. Primera radi, možete joj reći da počne da obraća pažnju na cervikalnu sluz i način na koji se ona menja tokom ciklusa.

Ako joj ciklus uvek traje duže od 45 ili manje od 21 dana, ako ima jake bolove ili veoma obilno krvarenje (mada tinejdžerke obično imaju malo jače krvarenje, koje bi trebalo da se ublaži posle par godina) tako da je to ometa da obavlja svakodnevne aktivnosti, ili ako primeti krvarenje na sredini ciklusa, ili neke druge zabrinjavajuće znake – to može da bude pokazatelj da je potrebno pratiti još neke simptome. U tom trenutku može joj koristiti da nauči da prati biomarkere kao što je cervikalna sluz, kako bi mogla da prepozna znake ovulacije. Na taj način prikupiće dodatne informacije o svom ciklusu koje mogu pomoći i ginekologu u slučaju da joj je potrebna terapija ili neka intervencija.

Tinejdžerke i ćudljivost

Praćenjem ciklusa – makar to bilo i samo beleženje početka svakog ciklusa – steći će uvid i u razloge zbog kojih je ponekad ćudljiva i promenljivog raspoloženja. Ako su promene raspoloženja česte, nagle i jake, i utiču na njen svakodnevni život, biće joj lakše ako se upozna s biomarkerima jer će tako steći osnovno znanje o fazama ciklusa i o tome kako se one odražavaju na naše raspoloženje.

Ne zaboravite, za prosečnu devojku uzrasta 12–14 godina PRVI korak jeste beleženje početka ciklusa i koliko dana traje krvarenje. Kada joj to pređe u naviku, poželeće da nauči još o svom telu kada za to bude spremna.

 

Prevela i prilagodila: Marija Stajić

Izvor: Feminine Genius NFP

 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *