Da li znate da postoje 4 vrste PCOS-a?

Sindrom policističnih jajnika (polycystic ovary syndrome – PCOS) jedan je od najčešćih endokrinih poremećaja i javlja se kod 5–10% žena u reproduktivnom dobu. To je i jedan od glavnih uzroka neplodnosti – zbog hronične neovulacije. Svaki sindrom je zapravo skup simptoma, te se tako i PCOS ne manifestuje isto kod svakoga. Žene kojima je uspostavljena ova dijagnoza ne moraju imati i iste simptome, mada imaju veoma sličan obrazac ciklusa.

Najčešći način za uspostavljanje dijagnoze PCOS-a jeste primena Roterdamskog kriterijuma, koji nalaže da je potrebno prisustvo DVA od sledeća TRI simptoma:

1) neovulatorni ili neredovni ciklusi

2) hiperandrogenizam (visok nivo androgena – muških hornoma)

3) policistični jajnici.

 

Primenom Roterdamskog kriterijuma, PCOS se može podeliti na četiri fenotipa:

A) klasičan PCOS sa policističnim jajnicima (hronična anovulacija, povišeni androgeni i policistični jajnici) – oko 60% žena sa PCOS-om;

B) klasičan PCOS bez policističnih jajnika (hronična anovulacija, povišeni androgeni i normalni jajnici) – oko 16% žena;

C) neklasičan ovulatorni PCOS (redovni ciklusi, povišeni androgeni i policistični jajnici) – oko 18% žena;

D) neklasičan blagi ili normoandrogeni PCOS (hronična anovulacija, normalni androgeni i policistični jajnici) – oko 5,4% žena.

 

U zavisnosti od simptoma koje primećuje, svaka žena može da odredi svoj fenotip.

Pored povišenih androgena (testosteron, androstenedion, DHEA), žene sa ovim sindromom mogu  imati i povišen nivo LH, kao i povišen odnos LH:FSH. Pored hormonskih, PCOS se vezuje i za metaboličke probleme, kao što su dislipidemija (poremećena koncentracija lipoproteina u krvi), insulinska rezistencija, gojaznost u predelu stomaka, dijabetes tipa 2, hipertenzija, povišene laboratorijske vrednosti koje ukazuju na inflamaciju, kao i povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Kad je reč o tinejdžerkama i devojkama, potrebno je naglasiti da ultrazvučni nalaz nije pouzdan način za dijagnostikovanje policističnih jajnika. Čak 70% devojaka ima policistične jajnike na ultrazvuku. Normalne pubertetske promene (neredovni ciklusi, akne, policistični izgled jajnika na ultrazvuku) poklapaju se sa kriterijumima za dijagnostikovanje PCOS-a kod odraslih žena te je kod sumnje na PCOS kod devojaka neophodno uraditi dodatne laboratorijske analize.

Stručnjaci za reproduktivno zdravlje susreću se u praksi s još nekoliko vrsta PCOS-a: npr. PCOS izazvan upotrebom hormonske pilule, inflamatorni PCOS i adrenalni androgeni PCOS. O tome ću uskoro pisati u zasebnom tekstu.

 

Marija Stajić

 

Literatura:

1) Phenotype and Metabolic Disorders in Polycystic Ovary Syndrome

2) Symptom patterns and phenotypic subgrouping of women with polycystic ovary syndrome: association between endocrine characteristics and metabolic aberrations

 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *