Ендометриоза – како успоставити дијагнозу и пронаћи добар план лечења

Преносим одличан текст Мелисе Бакан о ендометриози, стању које погађа 10% или 176 милиона жена широм света. Учесталост ендометриозе код жена које се боре са стерилитетом износи чак 30%–50%.

Мелиса Бакан је едукатор за праћење циклуса с лиценцом Америчке академије стручњака за плодност (American Academy of Fertility Care Professionals), први саветник за протокол Neo Fertility у САД-у и инструктор за интегративно здравље с дипломом института Duke Integrative Medicine. Више од 15 година помаже женама и паровима да разумеју своју плодност и науче како да управљају својим репродуктивним здрављем. Члан је Међународног института за ресторативну репродуктивну медицину (International Institute for Restorative Reproductive Medicine) и организације FACTS (Fertility Appreciation Collaborative to Teach the Science) која окупља лекаре, здравствене раднике и едукаторе с циљем да информише медицинску заједницу о методама праћења плодности.

* * *

Као и многе жене које познајем, била сам веома млада када ми је лекар преписао хормонску контрацепцију због болних менструација. Очајна и збуњена, пристала сам на то што су ми медицински стручњаци предложили. Након тога, уследиле су године борбе и нежељених дејстава хормонске контрацепције. Кад ми је најзад постављена дијагноза ендометриозе и кад сам добила план лечења за то стање, све у животу ми се променило.

Тих година бола и борбе била сам крајње очајна. Чинило ми се да ме је сопствено тело издало, а да ме је мој лекар изиграо. Хтела сам одговоре и хтела сам да се излечим, а не само да добијем привремено, неделотворно решење. Зашто имам тако снажан бол? Зашто сам све време тако ужасно уморна?

Испоставило се да је одговор на та питања заправо прилично уобичајено стање звано ендометриоза. Ендометриоза је стање када ткиво слично слузници у материци, која се зове ендометријум, расте изван материце. Жене с ендометриозом имају јаке грчеве, бол у време овулације, потешкоће да затрудне и хронични умор.

 

Ендометриоза: прилично честа, али недовољно схваћена

Ендометриоза је мистериозна болест чија етиологија није довољно позната. Знамо да је у питању хронична, инфламаторна болест, као и да се понаша слично канцеру. Но, разликује се од канцера јер у највећем броју случајева не угрожава живот жене.

Такође знамо да је ендометриоза прилично честа болест. Процењује се да погађа сваку десету жену у репродуктивном добу. Осим тога, ендометриоза подразумева и велику учесталост коморбидитета (болести или стања која постоје код исте особе заједно с главним обољењем). Ризик за инфламаторна и аутоимуна обољења, као што су Кронова болест, лупус, интерстицијални циститис (запаљење бешике) и синдром иритабилног колона, значајно је виши код жена које имају ендометриозу. Нема сумње да је ендометриоза тешко стање за лечење, али рана дијагноза и мултидисциплинарни тим лекара често помажу да се болест лакше поднесе, као и да се стање жене доста побољша.

Нажалост, од појаве првих симптома у просеку је потребно десет година за постављање тачне дијагнозе ендометриозе. Није могуће утврдити ендометриозу само на основу анализа крви, мокраће или пљувачке. Гинеколошки преглед и ултразвук такође нису довољни да се успостави тачна дијагноза. Већину жена које дођу код гинеколога и жале се на јаке грчеве лекари никада не пошаљу на темељну медицинску процену како би се утврдио узрок болних менструација. Женама се само рутински препише неки облик хормонске контрацепције.

 

Најчешћи „третмани” за ендометриозу заправо нису одобрени од стране Агенције за храну и лекове као подобни за лечење тог стања.

 

Хормонски контрацептиви су група јаких лекова који се издају на рецепт (у САД, прим. прев). Америчка Агенција за храну и лекове одобрила је хормонске контрацептиве за инхибицију овулације и спречавање трудноће. Хормонска контрацепција обухвата „анти-беби” пилулу, интраутерине улошке (спирале), инјекцију Depo-Provera, и трансдермалне фластере, који делују тако што у тело жене испуштају вештачке облике хормона естрогена и прогестерона како би се зауставио женски репродуктивни систем. Овулација се инхибира (спречава), а вештачки хормони делују и на слузницу материце (ендометријум) тако што је истањују, што може да помогне да се ублаже менструални болови повезани с ендометриозом.

Са изузетком инјекције Depo-Provera, Агенција за храну и лекове није одобрила хормонске контрацептиве за лечење ендометриозе, и то с веома добрим разлогом. Премда хормонски контрацептиви могу да ублаже симптоме ендометриозе, као што је бол, они заправо не решавају узрок због ког се бол јавља. Другим речима, хормонска контрацепција делује више као привремени лек против болова него што лечи узрок проблема или болести. Просто је невероватно колико се често хормонски контрацептиви користе за „лечење” ендометриозе иако нису за то одобрени – штавише, 58% жена добије рецепт за хормонску контрацепцију због здравствених разлога (као што је ендометриоза), а не ради спречавања трудноће.

Хормонска контрацепција може да ублажи симптоме ендометриозе код неких жена, али цена за то јесте мноштво ризика и нежељених дејстава. Доказано је да употреба хормонских контрацептива смањује садржај најважнијих нутријената (витамина и минерала) у женском телу и повећава ризик од артеријске и венске тромбозе, компликација у трудноћи, деформитета новорођенчади, канцера и кардиоваскуларних обољења. Такође, постоје научни докази да је употреба хормонске контрацепција повезана с повишеним ризиком од аутоимуних обољења, укључујући и Кронову болестлупус и упалу мокраћне бешике. Инјекција Depo Provera доведена је у везу са остеопорозом код младих жена и повећаним ризиком за преношење ХИВ-а с мушкараца на жене. Сви ови докази указују на то да хормонска контрацепција може да погорша стања за које жене са ендометриозом већ имају предиспозиције.

И поред ових ризика и нежељених дејстава – као и поред тога што их Агенција за храну и лекове није одобрила за лечење ендометриозе – хормонски контрацептиви и даље су први избор за лечење већине жена које имају главне симптоме ендометриозе. Али да ли је хормонска контрацепција заиста најбољи приступ који медицина има да понуди кад је реч о ендометриози?

 

Бољи начин да дођемо до дијагнозе, као и да пронађемо прави начин лечења

За постављање праве дијагнозе и лечење ендометриозе потребан је истраживачки, мултифакторијални приступ. Лапароскопија је златни стандард за потврђивање дијагнозе ендометриозе, а лапароскопска хирургија је златни стандард за лечење. Најважније је пронаћи лекара који је заиста специјализован за дијагностиковање и лечење ендометриозе, јер није ни сваки лапароскопски захват исти.

Честа али неодговарајућа техника уклањања ендометриозе јесу аблација и каутеризација (љуштење и спаљивање ткива), чиме се ендометријалне лезије спаљују и уклањају. Овим  приступом уклања се ткиво на површинама ван материце на којима се развило, али се не третира ткиво испод површине. Ендометријална лезија је попут ледене санте – највећи део налази се испод површине ткива. Често чујемо приче о женама које су ишле на аблацију, да би им се ендометријалне лезије после неколико година вратиле. Лапароскопским захватом уклања се ендометријално ткиво из корена, а да се притом не оштети околно здраво ткиво.

 

Жене заслужују боље од „брзог решења”

Будући да је веома тешко дијагностиковати и лечити ендометриозу, можемо разумети зашто се приступ који подразумева употребу хормонске контрацепције тако често користи као прва линија одбране код жена за које се сумња да имају то стање. Међутим, хормонска контрацепција је лако, али привремено решење које нас скупо кошта. Само прогутајте пилулу и за неколико циклуса може доћи до ублажавања симптома, што женама које трпе снажне болове доноси преко потребно олакшање. Али шта је с нежељеним дејствима као што су промене расположења, депресија, смањени либидо и повећан ризик од канцера дојке и грлића материце? Да не  помињемо да хормонски контрацептиви могу да буду окидач за аутоимуна обољења у популацији која је већ изложена ризику. Многе жене на овај начин само прикривају једно зло и ризикују да им се деси нешто друго.

Поред поменутих здравствених ризика, показало се да хормонска контрацепција лоше утиче на плодност жене. Доктор Фил Бојл, оснивач и директор клинике Neo Fertility у Даблину (Ирска), изразио је забринутост због преписивања хормонске контрацепције женама са ендометриозом рекавши: „Тиме се нимало не решава узрок болести. Ендометријално ткиво које се развило и даље је ту, а месечни циклус – који је део прецизно уравнотеженог ендокриног система – у потпуности се зауставља, што може негативно утицати на способност жене да у будућности има децу. Ми немамо доказа да преписивањем хормонске контрацепције чувамо женску плодност, нити да иоле смањујемо или спречавамо ширење ове болести у будућности”. Нажалост, у клиничкој пракси доктора Бојла показало се да жене с нелеченом ендометриозом трудноћу завршавају спонтаним побачајем у 50% случајева.

Шта онда да ради жена која има ендометриозу?

 

План за дијагностиковање ендометриозе и проналажење тима лекара

Потребан је мултидисциплинарни приступ и искусан тим да бисте добили дуготрајно решење за ендометриозу. Џесика Драмонд, Ph.D., аутор је књиге Надмудрити ендометриозу (Outsmart Endo)Докторка Драмонд изједначава лечење ендометриозе с тимским спортом. Кога, дакле, треба да имате у свом ендо-тиму?

Састав тима за лечење ендометриозе:

1. Инструктор за интегративно здравље који одлично познаје праћење циклуса

Ово је ретка врста инструктора за здравље који треба да буде обучен да жену научи како да прати свој циклус. Уз његову помоћ, наша табела циклуса може постати дијагностички инструмент који олакшава истраживање репродуктивних симптома и унапређује исход лечења. Поред тога што подучава жене методи праћења плодности, овај инструктор им помаже да се усредсреде на животне чиниоце који погоршавају ендометриозу, као и да сачине план – прилагођен свакој жени посебно – који ће јој помоћи да осмисли анти-инфламаторни начин живота који је оптималан за исцељење.

2. Лекар који се бави ресторативном репродуктивном медицином (РРМ)

Ресторативна репродуктивна медицина је нова област која је усмерена на откривање узрока здравствених проблема и проналажење решења за њих. Лекари који се баве ресторативном репродуктивном медицином знају да хормонска контрацепција није одговарајући начин за лечење ендометриозе.

Док се одлучујете за лекара, питајте га да ли преписује нискодозни налтрексон (Low-Dose Naltrexone – LDN). Као и пилула, и употреба овог лека није регистрована за ову намену, али је далеко кориснија од хормонске контрацепције. Према доктору Бојлу, у клиничкој пракси се показало да LDN има изузетно повољно дејство на ПМС, замор и негативне симптоме везане за ендометриозу. LDN такође помаже да се обнови плодност, а у пракси је сасвим безбедан да се користи и за време трудноће. Осим тога, смањује и ризик од спонтаног побачаја.

3. Физикална терапија мале карлице

Физикална терапија мале карлице усмерена је на решавање проблема миофасцијaлног и мишићно-скелетног бола повезаног с ендометриозом. Такође помаже код постоперативних ожиљака од ендометриозе и након лапароскопске операције уклањања ендометриозе. (Физикална терапија мале карлице такође може да помогне код болних односа.)

4. Искусан хирург за уклањање ендометријалног ткива

Као што сам већ рекла, златни стандард за лечење ендометриозе јесте операција приликом које се уклања ендометријално ткиво, што треба да уради хирург специјализован за лечење ендометриозе. Приликом овог захвата, хирург уклања лезије у целости. Доктор Пол Јанг, директор истраживања у болници Women’s Center for Pelvic Pain у Британској Колумбији и гинеколог специјализован за ову врсту захвата, објашњава: „Потребан вам је хирург који ће пажљиво проучити све површине у абдомену и који је довољно искусан да препозна нетипичне презентације ендометриозе; у супротном, може се десити да хирург уопште не уочи болесно ткиво. Такође је важно да хирург уклони болесно ткиво ма где се оно налазило. За то је потребан веома вешт хирург, а често и читав интердисциплинарни тим лекара”.

 

Брза решења не раде на дуге стазе, већ само постављање исправне дијагнозе и посвећеност правом начину лечења

Не постоји „лек” за ендометриозу, али можемо научити да живимо с тим стањем. Хормонска контрацепција звучи примамљиво, али нуди само недовољно добро, брзо решење, заједно с дугачким (и све дужим) списком негативних нежељених дејстава и ризика. Жене заслужују боље од тога. Ти заслужујеш боље. Потребно је направити мрежу подршке и саставити јасан план деловања – само тако можемо надмудрити ову болест и пронаћи пут ка исцељењу.

Један од првих корака јесте проналазак инструктора за интегративно здравље који добро познаје праћење циклуса. Она ће ти помоћи да саставиш тим и повезати те с правим лекарем, хирургом и другим стручњацима које треба да имаш у тиму како би могла да живиш без бола и да будеш пуна енергије и елана.

 

Аутор: Мелиса Бакан

Превод: Марија Стајић

Извор: How to Get an Endometriosis Diagnosis and Find Truly Restorative Treatment

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *