Fertilitet je čudesan dar koji treba čuvati i negovati

Čini mi se da u današnjem svetu počinjemo da cenimo fertilitet tek kada shvatimo da on kod nas „ne radi” kako treba onda kada poželimo da zatrudnimo. Mnoge žene osetile su to na svojoj koži. U jednom članku za portal Natural Womanhood, Dženet Flad kaže sledeće: 

„Sposobnost da stvorimo drugo ljudsko biće – da u svom telu nosimo, hranimo i čuvamo jednu malu osobu – zaista je čudesan dar. Nisam shvatala koliko je to neverovatno sve dok mi se nisu desile dve stvari. Prvo, muž i ja 17 meseci nismo mogli da zatrudnimo. Kada sam shvatila da postoji mogućnost da nemam decu, odjednom sam i te kako počela da cenim sposobnost žene da na svet donese dete. Drugo, kad sam konačno zatrudnela, bilo mi je teško da pojmim da u meni raste neko drugo biće. Pre trudnoće mi nikad nije bilo jasno zašto u serijama, kad se žena porodi, ona ili otac uzviknu: ’Pa to je beba!’, kao da nisu znali šta će žena da rodi. Sad sve razumem. Prosto je neopisivo i čudesno kad vidiš da je iz tebe izašla beba.”

Meri Rouz Somariba, urednica portala Natural Womanhood, napisala je da se i sama slično osećala kada nije mogla da zatrudni s trećim detetom. S medicinske strane, sve je delovalo u redu, kaže ona. Tek nakon što je zatrudnela, jedina razlika koju je mogla da primeti jeste nivo stresa pre i posle začeća. Znamo svi da je parovima koji žele bebu nesumnjivo najteže da se izbore sa stresom.

Sudeći po tome koliko danas „vredi” industrija za potpomognutu oplodnju, jasno je da postoji ogromna „potražnja” za fertilitetom jer sve više parova ima problem sa začećem. Možda bi ovo današnje, tehnološki napredno društvo trebalo da poradi na tome da se taj dar sačuva. Nažalost, mnoge žene uvide da imaju problem s fertilitetom tek kada požele da zatrudne – što se danas dešava u sve poznijim godinama, pa je time problem još teži za rešavanje.

Upravo zbog toga je veoma važno naučiti žene kako da prate ciklus, a samim tim i svoj fertilitet. Da bismo shvatili koliko je fertilitet važan, moramo prvo nešto naučiti o njemu. Tek tada ćemo moći da cenimo fertilitet i ophodimo se prema njemu kao prema čudesnom daru – što on zaista i jeste.

 

Fertilitet je dar koji treba ceniti i negovati

u svakom životnom dobu.

 

Kada žena prati svoj menstrualni ciklus pomoću jednog od mnoštva savremenih metoda za praćenje plodnosti, ona uči da prepozna koji dani tokom ciklusa su plodni, a koji nisu. Osim toga, praćenje ciklusa nam pomaže da otkrijemo probleme koji mogu da poremete fertilitet, i to već u pubertetu, tj. otkako devojka počne da ima cikluse. Problemi koji se rano otkriju, lakše se leče i rešavaju – nažalost, u Srbiji još uvek nema lekara obučenih za rad s medicinskim protokolima metoda kao što su FEMM i NaproTechnology, ali nadam se da će se i to u skorijoj budućnosti promeniti. 

Još jedan način da sačuvamo fertilitet podrazumeva izbegavanje toksičnih materija koje remete reproduktivni sistem. Nažalost, žene masovno unose te supstance u organizam, često i godinama. Reč je o sredstvima hormonske kontracepcije za koje nam govore da ih bez ikakvih posledica možemo koristiti i nekoliko godina, pa čak i tokom čitavog reproduktivnog doba.

Hormonska sredstva za sprečavanje začeća („anti-bebi” pilule, hormonske spirale, hormonski flasteri, itd.) remete prirodne procese u reproduktivnom sistemu, i odgovorni su za nutritivni i hormonski deficit u našem telu zbog kog neke žene kasnije imaju poteškoća sa zatrudnjivanjem kada požele da dobiju dete. Pored toga, žene koje su pre korišćenja hormonske kontracepcije imale problema s hormonskom neravnotežom, infertilitetom, ili neredovnim ciklusima, neće rešiti te probleme jer hormonska kontraceptivna sredstva samo prikrivaju simptome tih stanja, i ne rešavaju njihov uzrok.

Svaka žena treba da nauči da prati svoj ciklus pomoću metoda za praćenje plodnosti kako ne bi došla u situaciju da jednog dana ima problem s neplodnošću zbog toga što nedovoljno poznaje svoje telo i zdravlje, i što tokom života nije dobijala istinite informacije o polnom zdravlju te samim tim nije mogla da donosi informisane odluke o svom telu i zdravlju.

Da bi današnje društvo i kultura počeli da vrednuju fertilitet, potrebno je da širimo znanje o savremenim metodama za praćenje plodnosti, zasnovanim na naučnim saznanjima. Za razliku od farmaceutske industrije, koja ostvaruje ogroman profit na sredstvima hormonske kontracepcije, praćenje plodnosti zahteva minimalna ulaganja, a pruža nam znanje koje nam koristi čitavog života – od puberteta do menopauze. Pritom, metode praćenja plodnosti pomažu nam da negujemo i sačuvamo fertilitet, svesni da je to neprocenjiv blagoslov.

Fertilitet je zaista dragocen ali i krhak dar, koji treba čuvati. Premda nam nije dat zauvek već na ograničeno vreme, on sa sobom donosi nadu u novi život koji je mnogo trajniji i pruža nam neopisivu radost.

 

Izvor: How I Came to View Fertility As a Delicate Gift 

Prevela i prilagodila: Marija Stajić

 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *