Како преживети велики пад прогестерона у перименопаузи

Када уђете у четрдесете, може се десити да увидите да теже излазите на крај са стресом. То се дешава због тога што смањено лучење прогестерона у перименопаузи (прелазном периоду који води ка менопаузи) може да дестабилизује ХПА осу (хипофизно-адреналну осу), тј. наш систем за реаговање на стрес.

Управо због тога што је у том периоду потребно да се нервни систем поново „избаждари”, перименопауза је повезана с повећаним ризиком од анксиозности, депресије и несанице.

Дисрегулација ХПА осе је медицински термин за исцрпљеност надбубрежних жлезда.

Прогестерон стабилизује ХПА осу, тј. наш систем одговора на стрес.

Прогестерон није само репродуктивни (полни) хормон. Он је такође важан и за наш мозак и нервни систем.

Прогестерон ради две важне ствари у мозгу:

  • Подстиче неурогенезу (раст нових нервних ћелија) у делу мозга који се назива хипокампус и главни је регулатор ХПА (адреналне) осе.
  • Претвара се у користан неуростероид алопрегнанолон, који умирује ГАБА рецепторе.

Крајњи резултат јесте да прогестерон подстиче стварање нервних ћелија и повољно делује на ГАБА рецепторе, чиме се повећава способност организма да одговори на стрес.

Како се приближавамо менопаузи, сасвим је природно и нормално да лучимо све мање прогестерона.

 

Губитак прогестерона за време перименопаузе

 

Због губитка прогестерона нашем организму је све теже да изађе на крај са стресом, али само док се ХПА оса опет не избалансира. Накн тога, требало би да опет имамо способност да добро реагујемо на стрес.

Како преживети перименопаузу

Више се одмарајте и водите рачуна о себи. Налазите се у осетљивој фази живота, али она неће заувек трајати. Имате дозволу да успорите и да више пазите на себе док се не оконча улазак у менопаузу.

Магнезијум је одличан за ублажавање стреса. Неопходан је за функционисање ГАБА рецептора, блокира глутамат (чиме се умањује ризик за развој неуродегенеративних обољења), смањује адреналин, регулише кортизол и побољшава сан. Ако у перименопаузи узимате само један суплемент, нека то буде магнезијум. Магнезијум глицинат има најбоље дејство јер и аминокиселина глицин такође делује благотворно и умирујуће на организам. Једнако добра опција је и магнезијум малат, док су магнезијум оксид и магнезијум сулфат, који су најзаступљенији на нашем тржишту, често неделотворни.

Таурин је аминокиселина и неуротрансмитер који делује умирујуће на мозак тако што подстиче ГАБА и блокира глутамат и адреналин. Естроген смањује лучење таурина, тако да је женама потребно више таурина него мушкарцима. Женама у перименопаузи често се преписује комбинација магнезијума и таурина.

Смањите хистамин и активацију мастоцита тако што ћете избегавати кравље млеко и млечне производе, као и алкохол, а могуће је узимати и антихистамине оних дана када осећате јаке предменструалне симптоме. ПМС у перименопаузи често делује као „ПМС на стероидима.”

Ашваганда (Withania somnifera) је адаптоген који смањује неуроинфламацију у хипокампусу и стабилизује ХПА осу. Поред тога, ова биљка смањује анксиозност и побољшава сан (отуда и somnifera тј. „онај који изазива сан” у њеном латинском називу).

Узимајте прогестерон. Капсуле микронизованог прогестерона су ефикасна терапија за многе симптоме перименопаузе, укључујући и несаницу. Прогестерон је доступан као Прометријум (углавном у САД, прим. прев.) или Утрогестан, и нипошто није исто што и прогестини из хормонске контрацепције или конвенционалне хормонске супститутивне терапије.

За више информација, прочитајте поглавље 10 књиге Приручник за решавање проблема у вези с циклусом: „Шта се дешава у четрдесетим годинама живота.” Ту сам детаљно писала о бројним симптомима перименопаузе, укључујући анксиозност, несаницу, валунге и обилне циклусе.

 

Аутор: Лара Брајден

Превела и приредила: Марија Стајић

Извор: How to Survive the Great Progesterone Crash of Perimenopause

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *