Менструални циклус није само досадно месечно крварење

Средином 2019. године, британски Гардијан објавио је чланак под називом „Жене не морају да крваре: зашто се многе жене одлучују да немају менструацију”, и тиме забринуо многе едукаторе и стручњаке за методе праћења плодности. Једна од њих је и Аустралијанка Џеси Бребнер, инструктор за симптотермалну методу праћења плодности и члан Британске асоцијације едукатора природног планирања породице. Преносим њену реакцију на овај чланак у Гардијану.

* * *

Ауторка чланка у Гардијану наводи да се све више жена одлучује да без паузе користи контрацептивна средства, као што је комбинована орална пилула, како уопште не би имале менструацију, а самим тим ни све непријатне пратеће симптоме, попут надутости, грчева, промена расположења и акни.

Прво бих желела да читаоцима објасним дефиницију праве менструације. Дакле, права менструација је крварење које се дешава отприлике 14 дана након овулације. То значи да ако жена нема овулацију – нема ни праву менструацију. Уместо тога, имаће оно што се назива пробојно крварење, до ког долази када се слузница материце одлуби услед пада нивоа хормона (у овом случају синтетичких, тј. вештачких хормона из контрацептивне пилуле).

Већина контрацептива делује тако што спречава да дође до овулације, што значи да када користите такво контрацептивно средство, ви заправо немате праву менструацију. А кад већ немате праву менструацију, зашто бисте имали и то пробојно крварење након сваке кутије пилула? Крварење једном месечно изазива се дозирањем хормона просто зато што се тако одувек радило – творци прве пилуле желели су да жена и даље има циклус из веома простог разлога: да би коришћење пилуле деловало природно и самим тим било прихватљивије за жене.

Дакле, ако користите хормонску контрацепцију која спречава овулацију, онда ви и немате праву менструацију, тако да слободно можете да узимате пилуле кутију за кутијом, без паузе од седам дана. Ваше месечно крварење ионако вам не доноси никакву здравствену добробит.

Међутим, сад долазимо до најважнијег: чланак из Гардијана у потпуности греши кад тврди да менструација нема никакву сврху.

Чак наводи и речи др Ен Коноли (Краљевски колеџ лекара опште праксе) која је изјавила да менструација не игра никакву улогу у нашем здрављу: „Деведесет девет процената жена уопште не мора да има менструацију.” Џудит Стивенсон, професорка сексуалног и репродуктивног здравља фондације Маргарет Пајк на Универзитетском колеџу у Лондону, отишла је чак и даље и изјавила следеће: „Донекле [менструација] делује као једна од великих грешака Творца… То крварење нам нимало не користи – штавише, ако немамо крварење, једна од највећих добробити би била смањење анемије услед недостатка гвожђа.

Обе докторке потпуно занемарују чињеницу да менструација није главни догађај менструалног циклуса.

Менструација је просто последица овулације. Овулација је прави, главни догађај менструалног циклуса – и она има веома важне добробити по наше здравље. Овулација је начин на који наше тело производи женске полне хормоне, естроген и прогестерон. Редовна овулација повољно утиче на наше срце и крвне судове, кости, груди, расположење, либидо, енергију, инсулински одговор, штитну жлезду, кожу, косу и још много тога.

Примера ради, овулација је изузетно важна за здраве кости – оне се изграђују у пубертету и двадесетим годинама живота, па је редовна овулација у том периоду једини начин да у нашем телу дође до минерализације костију. Естроген и прогестерон су важни за здраве кости, што значи да ако у тим годинама узимамо контрацептивна средства која спречавају овулацију, пропуштамо прилику да изградимо коштано ткиво и направимо залихе минерала за касније. У том случају, имаћемо много већи ризик од остеопорозе у каснијем животном добу.

Ево још једног примера. Прогестерон повољно делује на наше расположење, па је низак прогестерон повезан са анксиозношћу и депресијом. Ако жена нема овулацију, њено тело не лучи прогестерон, што значи да она губи природно заштитно дејство које тај хормон има на расположење.

Исто тако, редовна овулација је веома важна за кардиоваскуларно здравље – што је један од разлога зашто жене које су ушле у менопаузу имају повећан ризик од срчаних обољења.

Саветујем вам да и саме мало истражујете и сазнате на које све начине овулација повољно утиче на наше здравље. Навела сам само неколико примера, а кључна ствар коју треба да запамтите јесте да је овулација природан механизам нашег тела и има мноштво добробити које се не тичу само затруднивања.

Такође треба напоменути да вештачки хормони у пилули нису исто што и природни полни хормони које наше тело лучи захваљујући овулацији, и немају исто дејство на наше тело. Штавише, у многим случајевима, уместо добробити, вештачки хормони у нашем телу изазивају озбиљна нежељена дејства.

Чланци, попут поменутог из Гардијана, често нам пласирају став да жене у прошлости скоро да и нису имале менструацију јер су непрекидно биле трудне – те да самим тим и ми треба да елиминишемо менструацију јер је имамо много чешће од наших преткиња које су живеле у пећинама. Међутим, такви чланци не помињу чињеницу да се током трудноће луче огромне количине прогестерона, што има изузетно повољно дејство на здравље жене. Кад жена није трудна, прогестерон може да се лучи само након овулације. Ако немамо овулацију, не лучимо прогестерон.

То значи да ако одлучите да уопште немате менструални циклус, ви не опонашате услове у којима се ваше тело налази током трудноће, већ доводите тело у стање хемијски кастриране жене или жене која је увелико ушла у менопаузу! Поврх свега тога, наш менструални циклус се данас сматра петим кључним знаком здравља! Када узимамо хормонску контрацепцију, ми у потпуности потискујемо поруке путем којих наш менструални циклус покушава да нам нешто каже.

То је исто као кад би вам се у ауту упалила лампица за уље. Кад возите ноћу, то светло вам смета, па ви узмете папир и прелепите лампицу да вас више не иритира. А у међувремену у ауту имате све мање и мање уља, и само је питање времена када ће ауто једноставно стати.

Исто се дешава када узимате контрацептивну пилулу да прикријете проблеме с менструалним циклусом. Тиме сте само прикрили проблем, али га нисте решили.

Пилула ништа не решава. Ако имате синдром полицистичких јајника, ендометриозу или фиброиде, они ће и даље бити ту, само ће пилула маскирати симптоме тих стања. А веома често, таква стања ће се још више погоршати.

Кад год је могуће, треба пронаћи узрок који вам ствара менструалне тегобе, а не само прикрити симптоме. Запамтите, менструација је пети кључни знак женског здравља и путем тих тегоба, наше тело покушава да нам каже да нешто није како треба.

Осврнућу се на још једну реченицу из чланка: „Стручњаци такође наглашавају да прекид менструације не утиче на будући фертилитет жене. Др Ен Коноли каже: ’Кад престанете да узимате хормоне, они се брзо избаце из тела, а менструација се успоставља исто као и пре него што сте почели да узимате пилулу.’”

Ово није баш сасвим тачно. Синтетички хормони из пилуле се заиста брзо избацују из тела, међутим, тело жене сада треба да покрене читав један сложен ендокринолошки процес који је био угашен онолико дуго колико је узимала пилулу – а то се не дешава увек тако брзо. Штавише, једно истраживање је показало да је женама било потребно девет месеци да им се поново успостави редован менструални циклус.

Поред тога, познато је да под дејством пилуле наше тело губи бројне хранљиве материје које су од пресудног значаја за развој фетуса у раној трудноћи. То значи да не би ни требало да затрудните одмах након што престанете да узимате пилулу, чак и ако вам се фертилитет брзо поврати.

Вештачки хормони у пилули могу да буду део терапије неопходне неким женама, међутим, мислим да лекари морају отворено да говоре о механизму деловања пилуле, и о томе какав утицај она има на наше здравље и сада, и у будућности.

Наш менструални циклус је много више од „досадног” месечног крварења.

 

Аутор: Џеси Бребнер

Превела и приредила: Марија Стајић

Извор: Your Menstrual Cycle Is More Than Just A Bleed

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *