Да ли је то за мене – најчешћа питања

Уколико имаш питања и недоумице у вези с праћењем плодности, и ниси сигурна да ли је то за тебе, пошаљи упит преко формулара за контакт у дну стране. Међутим, пре тога, прочитај одговоре на најчешћа питања, а погледај и БЛОГ да би боље стекла увид у све оно што праћење плодности пружа женама.

 

1. Коме је намењена ова метода праћења плодности?

Праћење плодности методом FEMM  намењено је свим женама, без обзира на степен формалног образовања или животно доба, с тим што је програм TeenFEMM  прилагођен тинејџеркама. Наравно, потребно је уложити мало труда, као и код свега другог у животу што нам је ново, међутим предност код учења већине метода праћења плодности јесте то што се навика лако стиче будући да је праћење слузи везано за оно што већ свакодневно радимо – одлазак у тоалет и брисање након мокрења.

За разлику од метода код којих је неопходно пратити базалну температуру – па је за стварање те навике потребно мало времена и воље – FEMM  се првенствено ослања на праћење цервикалне слузи, а праћење базалне температуре није неопходно.

 

2. Шта тачно подразумева праћење плодности? Како се то „прати циклус”?

Најосновији и најважнији корак, заједнички свим методама, јесте свакодневно проверавање цервикалне слузи. Можда на први поглед делује захтевно јер се ради свакодневно, и то приликом сваког одласка у тоалет, међутим, у суштини је веома једноставно и навика се лако усваја јер је везана за оно што већ радимо у тоалету: бришемо се након коришћења тоалета. Једина новина јесте да након тога погледамо тоалет папир и видимо да ли на њему има слузи. Жене веома брзо увиде да то што виде на папиру није сваки пут исто, а некад се чини као да ничега и нема. Управо су те промене у цервикалној слузи оно што нам је потребно да бисмо пратиле циклус.

Свака метода праћења плодности има свој систем бележења врсте, количине и карактеристика слузи. Неке методе су веома сличне, па када научиш једну, веома лако можеш да савладаш и неку другу. Највећа награда коју жене добију када почну да прате циклус јесте то што увиде да постоји образац промене слузи током месеца, што им пружа осећај контроле над својим телом. Веома често чујемо да жене кажу: „Коначно знам да су промене слузи које сам раније површно примећивала заправо нормалне, а не знак инфекције!”

 

3. Да ли морам да мерим базалну температуру?

За методу FEMM није неопходно пратити базалну температуру, мада FEMM-ова апликација даје могућност уношења и тог биомаркера. FEMM спада у двосимптомске методе, што значи да се заснива на праћењу два „симптома” – цервикалне слузи и присуства лутеинизирајућег хормона (ЛХ). Уколико увидиш да мерење базалне температуре можеш да уклопиш у свакодневну рутину, а да те то не омета, тај трећи биомаркер још више ће ти олакшати праћење циклуса. У том случају, потребно је набавити топломер, пожељно онај који мери на две децимале, дезинфиковати га, држати поред кревета и мерити температуру орално (тачније, испод језика), одмах по буђењу, пре него што устанеш из кревета или урадиш било шта друго.

 

4. Да ли је тешко научити ову методу праћења плодности?

Усвајање ове методе не захтева од нас ни превише времена, нити превише труда. Будући да је праћење слузи везано за оно што већ свакодневно радимо – одлазак у тоалет и брисање након мокрења – лако се усваја навика да редовно обратимо пажњу на слуз. Након тога, потребно је само да једном дневно, тј. пре спавања, унесемо у табелу оно што смо током дана приметили.

Жене у свим деловима света, и у развијеним земљама, као и у земљама у развоју, успешно овладавају различитим методама праћења плодности. Најважније је да одабереш методу која теби највише одговара. Више о различитим методама прочитај ОВДЕ.

 

5. Да ли је потребно имати предзнање из медицине?

Све методе праћења плодности, укључујући и FEMM, засноване су на научним медицинским чињеницама, међутим, да бисмо научиле да пратимо свој циклус није нам потребно никакво предзнање из медицине. Многе жене науче да прате циклус сасвим саме (књиге, штампани и онлајн материјали доступни су на неколико језика), док друге бирају да уче уз лиценцираног едукатора – сама мораш одредити шта теби највише одговара. Приликом едукације, користе се материјали и презентације које свако може да разуме. Кључне информације понављају се више пута током обуке, а свака полазница добија и материјал (пдф) са основама праћења плодности методом FEMM.

Након обуке, полазнице добијају сталну подршку (мејл, Viber, WhatsApp), као и приступ приватној групи на Фејсбуку.

 

ВАЖНА НАПОМЕНА: Уколико не желиш да затрудниш, не препоручује се коришћење методе праћења плодности у сврху одлагања трудноће ако пре тога ниси прошла обуку са едукатором и стекла одређено искуство у тумачењу свог обрасца плодности.

 

6. Желим да затрудним. Да ли је овај метод за мене?

Жена која прати свој циклус има вишеструке користи од тога. Најважније је то што нам месечни циклус пружа увид у опште здравствено стање, што значи да ако постоји неки проблем у телу, као што је хормонски дисбаланс, то ће се одразити и на наш циклус. Праћење циклуса омогућава нам да на време уочимо могуће здравствене тегобе и обратимо се лекару за помоћ како бисмо то решиле и спремиле се за најчудеснији задатак – стварање новог, малог бића.

Када знамо да имамо здрав, редован и овулаторни циклус, спремне смо да знање стечено праћењем плодности применимо и на још једно поље живота, а то је затрудњивање. Жене које прате свој циклус знају који дани су најбољи за циљани однос како би се повећали изгледи за зачеће.

Познавање циклуса може нам помоћи да предупредимо и неке нежељене догађаје, као што је спонтани побачај. Жена која прати свој циклус зна дужину своје лутеалне фазе, а самим тим и да ли њено тело лучи довољно прогестерона или не. Када дође до зачећа, неопходно је да имамо довољно прогестерона у другој (лутеалној) фази циклуса да би се трудноћа одржала. Недовољан ниво прогестерона један је од најчешћих узрока спонтаног побачаја у првим недељама трудноће.

 

7. Засад не желим да затрудним. Да ли је овај метод за мене?

Наш репродуктивни систем, а самим тим и месечни циклус, не постоје само зато да бисмо затруднеле. Примера ради, наши полни хормони утичу и на здравље срца и крвних судова, костију, нервног система, на косу, кожу и нокте, на инсулински статус, расположење, спавање, енергију, полну жељу… Што значи да чак и ако тренутно не желимо да затруднимо, није добро за наше тело да вештачким хормонима спречимо овулацију и да немамо редован менструални циклус (Види Менструални циклус није само досадно месечно крварење).

Праћење плодности омогућава нам да имамо редован циклус, а да за неко време одложимо затрудњивање. Жена која прати циклус и добро познаје образац свог циклуса може да утврди плодне и неплодне дане без обзира на то да ли има редован или нередован циклус. Штавише, праћење плодности је нарочито корисно за жене с нередовним циклусом јер захваљујући свакодневном праћењу цервикалне слузи, жена увек зна у којој је фази циклуса, тј. да ли је у плодним или неплодним данима, јер зна како да утврди да ли се овулација већ одиграла.

 

8. Како изгледа едукација за методу FEMM?

Едукација обухвата три предавања од по 90 минута, уз додатно време за питања и дискусију. Предавања се одржавају у размаку од три–четири седмице како би у међувремену полазнице почеле да прате свој циклус и на свом примеру стекле практично знање. Обуку можеш похађати лично или онлајн, појединачно или у групи. Више детаља о обуци види ОВДЕ.

 

9. Шта ми је потребно да бих почела да пратим циклус?

Најважнија од свега је решеност да научиш оно што свака жена треба да зна о свом телу, и што ти може помоћи да сачуваш и искористиш свој фертилитет на најбољи начин. Затим, потребно ти је неколико бојица и оловака, табеле за праћење циклуса (преузми ОВДЕ) и неколико тестова за утврђивање присуства ЛХ хормона у урину. Уколико не желиш да учиш сама, једино финансијско улагање јесте обука за учење с лиценцираним едукатором, али и тај издатак је несразмерно мали у поређењу са знањем које на тај начин стичеш, и с новцем који жене троше на контрацептивна средства која притом и штете нашем телу.

Уколико почињеш сама да пратиш циклус, на располагању су ти и књиге о праћењу плодности (неколико најпознатијих и веома добрих навела сам ОВДЕ). Такође, можеш да користиш и апликације за мобилни телефон, само буди опрезна: неке апликације предвиђају плодне и неплодне дане и нису поуздане. Ево неколико добрих и поузданих апликација заснованих на праћењу знакова плодности: FEMM, OvuView, Chart Neo, Kindara, Read Your Body, Ovagraph, Fertility Friend.

ВАЖНА НАПОМЕНА: Уколико не желиш да затрудниш, не препоручује се коришћење методе праћења плодности у сврху одлагања трудноће ако пре тога ниси прошла обуку са едукатором и стекла одређено искуство у тумачењу свог обрасца плодности.

 

10. Да ли је боље пратити циклус на папирној табели или помоћу апликације на телефону?

Полазницама се саветује да прво почну да прате циклус на папирној табели јер се показало да је то најлакше и најпрегледније за усвајање знања. Уколико желиш, можеш преузети и бесплатну апликацију и пратити циклус напоредо на папиру и на телефону, док не утврдиш који ти начин највише одговара. Неке жене дању бележе карактеристике слузи у апликацију, а увече унесу опажања и у папирну табелу.

 

11. Постоји ли апликација у којој могу да пратим циклус?

Постоји на десетине апликација које тврде да их можеш користити да пратиш знаке плодности, и да ће ти апликација рећи када су ти плодни, а када неплодни дани. Неке су заиста одличне, а углавном се разликују по методи праћења плодности чија правила примењују. Највећи проблем код неких апликација јесте то што имају алгоритам који „предвиђа” плодне дане, а методе праћења плодности не баве се предвиђањем (то ради календарска или ритам метода).

Апликација за праћење плодности може у почетку да нас збуни, тако да је најбоље да се прво упознаш с праћењем плодности и разумеш основне принципе, па тек после да почнеш да користиш и апликацију, ако желиш. Едукатори за праћење плодности углавном препоручују да се циклус првих неколико месеци прати на папиру.

Ако желиш да одмах користиш апликацију, пронађи ону у којој можеш да пратиш симптоме који одговарају методи коју си одабрала – то би обавезно требало да буде цервикална слуз, а затим, у зависности од методе, и базална температура и положај грлића материце. У сваком случају, не препоручује се да се ослањаш на апликацију да ти каже када су плодни, а кад неплодни дани – нарочито ако засад не желиш да затрудниш, и нарочито ако ниси учила методу уз лиценцираног едукатора. Жена је ипак паметнија од апликације на паметном телефону.

Апликације које могу да препоручим јесу следеће: FEMM, Chart Neo, Read Your Body, Kindara, OvuView, Ovagraph. 

 

12. Имам PCOS / цисте на јајницима / ендометриозу / нередовне циклусе. Да ли се праћење плодности може применити и на мој циклус?

Свака жена може да прати своју плодност, без обзира на то да ли има редовне или нередовне циклусе. Женама с нередовним циклусима препоручује се рад са едукатором јер ће им бити теже него другим женама (с редовним циклусима) да протумаче знаке које им тело даје. Штавише, праћење циклуса помоћи ће им да стекну бољи увид у хормонске промене у свом телу – код нередовних циклуса, нередовна је и овулација, али праћењем плодности жена може да утврди када јој је овулација (макар то било 20, 27. или 30. дана циклуса), а самим тим и да зна када ће добити наредну менструацију.

Уколико не желиш да затрудниш, не препоручује се коришћење методе праћења плодности у сврху одлагања трудноће ако пре тога ниси прошла обуку са едукатором и стекла одређено искуство у тумачењу свог обрасца плодности.

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *